nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.08.2019 Animal Rights houdt wake aan slachthuis in Tielt

Enkele tientallen actievoerders van Animal Rights hebben woensdag een wake gehouden voor de varkens aan het Debra slachthuis in Tielt. "We willen nog altijd dat dit slachthuis sluit", klinkt het. "Het is onacceptabel." Persagentschap Belga sprak met de activisten en met CEO Thomas De Roover De Brauwer. "Wij hebben Animal Rights de toestemming gegeven om hier actie te voeren", vertelt die laatste.

De activisten verzamelden om 6 uur aan de poorten van het exportslachthuis in Tielt en hielden vrachtwagens met varkens kort tegen om afscheid te nemen van de dieren en beelden te maken. "Met deze wake willen we de varkens een laatste blijk van mededogen geven en afscheid van hen nemen", vertelt Els Van Campenhout van Animal Rights. "Maar we merken dat er deze ochtend weinig transporten zijn. De ervaring leert ons dat ze die vaak vervroegen of omleiden als wij voor de poorten staan."

CEO Thomas De Roover De Brauwer staat buiten bij de activisten aan de poort.  "Liever dit dan zo'n wilde actie waar we in de zomer van vorig jaar het slachtoffer van werden." Toen drongen tientallen voornamelijk Franse dierenrechtenactivisten van 269 Libération Animale het slachthuis binnen. Ze haalden een varken uit zijn hok en laadden het in een bestelwagen.

Woensdagochtend wou Animal Rights met hun wake ook de aandacht vestigen op de rechtszaak tegen het slachthuis. Het bedrijf van Debra-Group kwam in 2017 in opspraak nadat de dierenrechtenorganisatie naar buiten was gekomen met schokkende undercoverbeelden. In een filmpje was te zien hoe varkens geschopt werden en aan de oren werden getrokken.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde daarop een inspectieteam naar Tielt en liet de activiteiten een tijd stilleggen. Na de undercoveroperatie besloot Animal Rights om een rechtzaak aan te spannen, zowel tegen de vennootschap als tegen de zaakvoerder, wegens dierenmishandeling. Ook De Blauwe Wereldketen en GAIA stellen zich burgerlijke partij. De wet voorziet in een gevangenisstraf van één tot zes maanden en boetes tot 2.000 euro. De zaak komt voor op 25 november.

Ondertussen heeft het bedrijf enkele maatregelen genomen om de omstandigheden van de dieren te verbeteren. "In samenwerking met Thomas More Hogeschool hebben we de mensen in de stallen een aantal technieken geleerd om het opdrijven diervriendelijker te maken. Daarnaast zetten we ook in op sociale controle. Er hangen overal schermen waarop werknemers de anderen kunnen controleren." Het slachthuis trok volop de kaart van de transparantie en wou op die manier een tweede kans verdienen, onder meer door zijn deuren open te stellen voor het brede publiek. Ook VILT ging er in september 2017 een kijkje nemen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Animal Rights België

Volg VILT ook via