nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.06.2018 Animal Rights viseert vleeskippen met nieuwe beelden

Met nieuwe undercoverbeelden, gefilmd op een vleeskippenbedrijf in de provincie Antwerpen, opent Animal Rights nu ook de aanval op de vleeskippenhouderij. De organisatie klaagt aan dat de vleeskuikens voor het transport “hardhandig gevangen worden”. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil onderzoeken of de afspraken in het actieplan voor de sector zijn geschonden. Het slachthuis Plukon laat weten dat de kwekers werken met een door Belplume-erkend vang- en laadbedrijf. 

Na eerdere beelden uit slachthuizen en legkippenstallen lost dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights deze keer undercoverbeelden uit een vleeskippenstal. Een medewerker van Animal Rights werkte undercover in een vangploeg op een tiental verschillende kippenbedrijven in Vlaanderen en Wallonië. Op de beelden is te zien hoe de kippen in de stal gevangen worden en in een container gestopt om ze naar het slachthuis te transporteren. De eindbestemming van de kippen in het filmpje is het slachthuis Plukon in Maasmechelen, dat onder meer levert aan supermarkten Aldi, Lidl, Delhaize en Carrefour.

Animal Rights wijst op de vele vleugelbreuken bij het transport van vleeskippen en de stress die de dieren ondergaan. "Het idee dat kippenvlees diervriendelijk geproduceerd wordt, is een illusie", aldus Benoit Van den Broeck, campagnecoördinator van Animal Rights. "De 300 miljoen vleeskuikens die jaarlijks in België gefokt worden, ondergaan een helse lijdensweg, van boer tot slachthuis."

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat weten te zullen onderzoeken of de afspraken in het actieplan voor de sector zijn nagekomen. "Het is gevaarlijk om te oordelen op basis van een collage van beelden die ook in Wallonië zijn gemaakt. We willen graag weten om wie, wat of waar het gaat", aldus Weyts. "Los daarvan hebben we met de sector aan tafel gezeten eind vorig jaar en een actieplan opgelegd met extra voorwaarden op vlak van dierenwelzijn. Voor ons is het dus wel zinvol om te weten wie, wat, waar en hoe, zodat we kunnen nagaan of men zich aan de afspraken heeft gehouden."

Het slachthuis Plukon is in gesprek met betrokken partijen, controlerende instellingen en de overheid om mogelijke herhaling te voorkomen, zo klinkt het. "Het vangen en verladen van dieren veroorzaakt zelfs onder de best mogelijke technische omstandigheden een mate van ongemak, maar een kweker en zijn pluimveevangbedrijf dienen de nodige maatregelen te nemen om dit ongemak te beperken", klinkt het. "Kwekers maken gebruik van een door Belplume erkend vang- en laadbedrijf, dat door onafhankelijke inspectie-instellingen gecontroleerd wordt. De getoonde ruwe omgang met de dieren wordt echter niet als goede praktijk geclassificeerd." 

Bron: Belga

Beeld: Wim Kopinga

Volg VILT ook via