nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.08.2019 App geeft gezondheidsscore aan voedingsproducten

Een Franse app die de gezondheid beoordeelt van tal van voedings- en gezondheidsproducten in de supermarkt, gooit steeds hogere ogen. In ons land laat ruim een kwart miljoen Belgen zich sinds half april bijstaan door Yuka, maar wereldwijd maken al 11,5 miljoen consumenten gebruik van de gezondheidsapp. Tegelijk groeit ook de kritiek op deze gratis app. De vraag is hoe betrouwbaar de database is waarop Yuka zich baseert. In ons land vreest Test-Aankoop dat dergelijke apps de doorbraak van de officiële Nutri-Score kunnen bemoeilijken.

De werking van Yuka is zeer eenvoudig: met de smartphone scan je de streepjescode van een product en krijg je een gezondheidsscore, aangevuld met kleurcodes. Producten krijgen punten voor de voedingskwaliteit (60%) die wordt beoordeeld op basis van calorieën, suiker, zout, verzadigde vetten, eiwitten, vezels, enz., voor de afwezigheid van al dan niet schadelijke additieven (30%) en voor het al dan niet biologisch zijn van het product (10%). Waar mogelijk schotelt de app zelfs een gezonder alternatief voor. Yuka zegt vandaag al zo’n 450.000 etenswaren en 150.000 gezondheidsproducten te erkennen en de lijst neemt nog toe.

Volgens de makers van de app scannen Yukagebruikers dagelijks drie miljoen producten. Dat zijn er 35 per seconde. “Dat hoeft niet te verwonderen. Onze app zit pal op de trend van het moment: de consument wil gezonder eten en koopt bewuster, maar heeft tijd noch zin om de voedingsetiketten te ontcijferen en vervolgens te vergelijken”, klinkt het. Hoewel de app nog maar sinds half april beschikbaar is in ons land, en bovendien enkel in het Frans of het Engels, hebben al 250.000 Belgen ze op hun smartphone geïnstalleerd. Alles samen telt Yuka al ruim 11,5 miljoen gebruikers in Frankrijk, België, Zwitserland, Luxemburg, Spanje en Groot-Brittannië. Eind dit jaar volgen de VS en Canada.

Toch waarschuwen experts ook voor het blindelings volgen van de app. De vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar de informatie is die Yuka aanlevert. Lange tijd werkte het daarvoor samen met OpenFoodFacts, de Wikipedia van de voedingsproducten. Maar die informatie bleek niet altijd even betrouwbaar. Die database werd onlangs ingeruild voor een nieuw platform dat al vijf jaar gebruik wordt door zo’n 11.500 voedingsmerken. Volgens de Gazet van Antwerpen doet dit dan weer vragen oproepen over de onafhankelijkheid van de app, zeker als er alternatieven worden gesuggereerd.

Diëtisten wijzen er ook op dat je de app niet zomaar blindelings mag volgen, al zijn ze wel blij met het feit dat Yuka consumenten bewuster leert omgaan met voeding. “De app bestraft de aanwezigheid van suikers en verzadigde vetten, maar er wordt geen rekening gehouden met vitamines of mineralen. Bovendien krijgen minder gezonde voedingswaren bonuspunten als ze geen gevaarlijke additieven bevatten of een biolabel hebben, maar dat maakt hen nog niet gezonder”, luidt het. Bij Test-Aankoop vrezen ze vooral de verwarring die kan optreden met de officiële Nutri-Score. Wie moet je geloven als beide scores elkaar tegenspreken, vraagt de consumentenorganisatie zich af. 

Bron: Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via