nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.05.2014 Ardense salami mag uit Vlaanderen komen

Ter Beke en Guina mogen hun Saucisson d'Ardenne blijven produceren in Vlaanderen, althans voorlopig. De Waalse regering maakt voor de twee Vlaamse vleesbedrijven een uitzondering op het kwaliteitslabel. Ze moeten op de verpakking wel vermelden dat hun Ardense salami eigenlijk niet uit de Ardennen komt. Het Waals gewest is van plan de benaming Saucisson d'Ardenne te laten erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding.

Ardense salami hoeft niet altijd uit de Ardennen te komen. Dat besliste de Waalse regering. Ter Beke en Guina, twee Vlaamse bedrijven, mogen uitzonderlijk en voor een beperkte tijd die regionale specialiteit in Vlaanderen produceren. Ter Beke maakt Saucisson d'Ardenne in Waarschoot, Guina in Machelen. De twee vleesverwerkende bedrijven stapten drie jaar geleden naar de Raad van State met de vraag de erkenning van het kwaliteitslabel Saucisson d'Ardenne nietig te verklaren.

De Waalse regering had die bescherming ingeroepen zodat Ardense salami alleen nog in de Ardennen zou worden geproduceerd. Wallonië wilde zo de Waalse slagers promoten die zelf nog hun charcuterie maken. Ter Beke en Guina vochten deze beslissing aan, maar vingen bot bij de Raad van State. Daarop beloofde de Waalse regering een overgangsperiode, zodat de Vlaamse bedrijven de benaming Saucisson d'Ardenne onder bepaalde voorwaarden konden blijven gebruiken.

Die voorwaarden werden zopas gepubliceerd in het Staatsblad. Dat de Waalse regering voor Ter Beke en Guina een uitzondering maakt, komt onder meer omdat beide bedrijven de salami in kwestie al vele jaren produceren, en omdat Ter Beke ook vestigingen heeft in Wallonië, onder meer in Marche-en-Famenne.

Het Waals gewest is van plan de benaming Saucisson d'Ardenne te laten erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), net zoals Jambon d'Ardenne. Als dat dossier is ingediend, zullen de twee Vlaamse producenten zich alsnog moeten schikken. "De overgangsperiode loopt over negen maanden en gaat pas twee maanden na de start van de procedure in. We hebben dus nog de tijd", stelt Dirk De Backer, secretaris-generaal van Ter Beke.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via