nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.02.2015 Areaal paprika breidt sterk uit bij BelOrta

Vorig jaar verkocht BelOrta, de coöperatieve veiling met hoofdzetel in Sint-Katelijne-Waver, ongeveer 13.000 ton paprika’s, waarvan 6.200 ton rode paprika. Woensdag werd alweer de eerste rode paprika van het nieuwe seizoen geveild. En het ziet er naar uit dat er nog veel zullen volgen want de veiling voorziet dit jaar een areaaluitbreiding van maar liefst 40 procent. De BelOrta-telers breiden dit jaar ook uit in gele paprika (+10%) en groene paprika (+13%). Ook bij de paprikaspecialiteiten zijn er nieuwigheden en areaaluitbreidingen. De knapperige vrucht stond vorig jaar al in de top vijf van de meest verkochte groenten op de veiling.

Door de areaaluitbreiding in paprika (+15 ha) die de BelOrta-telers dit jaar realiseren, komt het totale areaal uit op 62,3 hectare. Veertig procent van alle via de Belgische veilingen verhandelde paprika’s zal hierdoor afkomstig zijn van BelOrta. De uitbreiding laat zich deels verklaren door een Nederlandse producent van gele paprika die zich aansloot bij BelOrta. Hij is nu één van de 19 paprikatelers van BelOrta, de grootste Belgische tuinbouwcoöperatie die in totaal 1.350 actieve leden telt.

De eerste rode paprika van het jaar werd aangevoerd door glastuinbouwbedrijf Stannuco uit Wommelgem. Paprika behoort tot de vruchtgroenten, is rijk aan vitamine C en is beschikbaar in verschillende kleuren. De rode, gele en oranje varianten zijn volrijpe paprika’s met een zoete smaak. De groene paprika’s zijn iets scherper voor de smaakpapillen. Naast de courante paprika’s beschikt BelOrta ook over specialiteiten zoals de zoete puntpaprika Corno di Toro, de scherpe Spaanse peper piccantina en de mini-variëteit baby paprika.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: BelOrta

Volg VILT ook via