nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.09.2018 Australische premier reageert op aardbeiensabotage

De Australische premier Scott Morrison heeft de sabotage van Australische aardbeien vergeleken met terrorisme. In het land is paniek ontstaan nadat in supermarkten in verschillende staten aardbeien werden ontdekt waarin naalden zaten. De zaak vormt een bedreiging voor de aardbeienindustrie, en daarom roept Morrison zijn landgenoten op om massaal aardbeientaarten te bakken om de aardbeientelers te steunen. De prijs is dramatisch gedaald zodat telers noodgedwongen hun product en plantages vernietigen.

In Australië is een klopjacht geopend op de persoon die naalden verstopt in aardbeien. Minstens zes merken van aardbeien werden op deze wijze gesaboteerd. Eén man werd naar het ziekenhuis gevoerd nadat hij een aardbei met daarin een naald had opgegeten. De minister van Volksgezondheid Greg Hunt heeft aan de Food Safety Authority gevraagd een onderzoek te openen. Reeds in zes staten van Australë deed het angstaanjagende fenomeen zich voor. In Queensland is een beloning van 100.000 Australische dollar (ruim 60.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip.

De beroepsvereniging van aardbeientelers in Queensland wees naar een ‘ontevreden werknemer’, maar de politie benadrukte dat het te vroeg is om te speculeren. In de staat New South Wales is ondertussen een jongeman opgepakt die zei dat hij het voor de grap deed. Mogelijk zijn er copycats aan het werk. De Australische autoriteiten raden iedereen die onlangs aardbeien heeft gekocht aan eerst het fruit te snijden alvorens het op te eten. Het nieuws heeft voor een schokgolf gezorgd in Australië. Verschillende supermarkten hebben aardbeien uit de schappen gehaald. In buurland Nieuw-Zeeland zijn twee grote distributeurs gestopt met het importeren van Australische aardbeien.

Voor de producenten is dit een economisch drama zodat premier Scott Morrison het voor hen opneemt. "Probeer aardbeien te kopen zoals voorheen, en neem gewoon de nodige voorzorgsmaatregelen. Maak een een pavlovataart, een taart gebaseerd op meringue, dit weekend en doe er aardbeien bij", riep hij op.

Bron: Belga / De Standaard

Volg VILT ook via