nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.07.2018 “Autocontrole werpt zijn vruchten af”

Tijdens de voorstelling van het jaarverslag van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) drukte federaal minister van Landbouw Denis Ducarme zijn vertrouwen uit in het agentschap. “Het Veviba-schandaal riep vragen op over de kwaliteit van het FAVV in bepaalde media en bij bepaalde politici. Maar het FAVV is nog steeds bij de beste van Europa en dat is dankzij elke medewerker van het agentschap. In mijn ogen leggen zij een excellent jaarrapport voor.” Uit het jaarverslag blijkt onder meer dat bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem significant betere resultaten kunnen voorleggen dan bedrijven waar geen dergelijk systeem geïnstalleerd is.

2017 was een woelig jaar in de geschiedenis van het Federaal Voedselagentschap. Dat heeft Herman Diricks, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap aan den lijve ondervonden. Na het Veviba-schandaal gingen meerdere stemmen op die het ontslag van de topman eisten en het hele systeem van autocontrole kwam op losse schroeven te staan. Beroepsverenigingen en landbouworganisaties schaarden zich achter het FAVV met de boodschap dat het systeem van autocontrole en de bijhorende controle op de autocontrole door de operatoren in de voedselketen een bewezen goed systeem is. “Maak het fraudeurs moeilijker door het controlesysteem performanter te maken, maar gooi het kind niet met het badwater weg”, klonk het toen.

En met reden, zo zal blijken uit het jaarverslag 2017 van het voedselagentschap. Sinds de implementatie van het autocontrolesysteem in 2005, installeerden al 24.226 bedrijven dit systeem. De sector van de primaire productie staat daarbij op één, met maar liefst 19.121 bedrijven met een gevalideerd autocontrole systeem. “En dat werpt zijn vruchten af”, klinkt het bij het FAVV. “De resultaten van de missies in de primaire productie zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem.” 91 procent van de landbouwbedrijven die een zo’n systeem hanteren, kregen na een controle van het voedselagentschap een gunstige beoordeling. Van de bedrijven die geen gevalideerd autocontrolesysteem geïmplementeerd hadden, kreeg maar 83.9 procent een gunstig advies.

“Dat bewijst dat autocontrole wel degelijk een goed systeem is. Maar het is niet zaligmakend, dat beseffen wij ook”, zegt Herman Diricks. “Het is dus niet omdat er autocontrole aanwezig is op een bedrijf, dat het FAVV daar geen controles meer zou uitvoeren.” In 2017 voerde het Federaal Voedselagentschap 15.834 missies – onder andere (een combinatie van) monsternemingen, inspecties, hercontroles en het nagaan van klachten – uit in de primaire sector. In de plantaardige productie bleken 95,9 procent van het aantal checklists gunstig, in de dierlijke productie lag dat op 92,3 procent.

Meer informatie: jaarverslag 2017

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via