nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2015 Automatische proefveldspuit is nu al onmisbaar op PCG

Begin vorig jaar investeerde het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) in een automatische proefveldspuit voor de gewasbescherming op de proefvelden. Het comfort en de arbeidsveiligheid verhogen voor de spuittechniekers waren de voornaamste redenen voor deze investering. Het eerste jaar was er één van vele aanpassingen die vooral betrekking hadden op de manier van werken. “Dit jaar is de automatische proefveldspuit niet meer weg te denken op het proefcentrum. De bespuitingen kunnen nu op een zeer efficiënte, correcte en comfortabele manier uitgevoerd worden”, vertelt Nathalie Cap, onderzoekster openluchtgroenten.

Op het innovatieve spuittoestel van het merk CheckTec staan op het frame 16 verschillende vloeistoftanks gemonteerd die makkelijk te reinigen zijn. Voor elke spuitmiddel is een aparte spuitboom voorzien. Aan drie zijden van het toestel kunnen windschermen voorzien worden waarmee drift tegengegaan wordt. De proefveldspuit is gemonteerd op een kleine trekker die gemakkelijk te hanteren en krachtig genoeg is. De aandrijving gebeurt hydrostatisch. Zoveel technisch vernuft heeft een prijskaartje, we spreken hier over een investering van 180.000 euro voor trekker en spuittoestel en de aanpassingen die nodig waren om van de combinatie een handige zelfrijder te maken.

De machine heeft een bodemvrijheid van 1,3 meter zodat in alle teelten kan gespoten worden. Bovendien is hij ook inzetbaar voor mechanische onkruidbestrijding in verschillende teeltsystemen. De cabine geeft een goed zicht op de spuitbomen en actieve koolfilters garanderen dat de bestuurder schone lucht inademt. Ervaringsdeskundigen Nathalie Cap, Robrecht Winnepeninckx en Saskia Buysens geven meer uitleg bij de meest recente grote investering van PCG, het Oost-Vlaamse proefcentrum dat groentetelers in gans Vlaanderen voorlicht vanuit de site in Kruishoutem. “Software maakt het mogelijk om de spuitvolgorde vooraf te bepalen op de pc. Op basis van het gebruikte watervolume wordt de snelheid en de druk bepaald en ingesteld in het spuitprogramma. Zonder te wisselen van spuitboom kan een proef gespoten worden, wat een grote tijdswinst oplevert.”

Een ander belangrijk voordeel voor de arbeidsveiligheid (lagere blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen), ergonomie en efficiëntie van de proefveldspuit is het automatisch reinigen van de spuittanks, spuitdoppen en leidingen. Tweemaal gebeurt dat met perslucht en water. De zelfrijdende spuitcombinatie is niet alleen voorzien van een schoonwatertank maar ook van een tank waarin alle spuitresten en het spoelwater worden opgevangen. De inhoud van deze tank wordt over de fytobak gestort zodat bacteriën die in het substraat leven de chemische stoffen in het restwater kunnen afbreken.

Naast interne controles wordt het spuittoestel eenmaal per jaar voor een grondige check-up binnengebracht bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), dat ook de spuittoestellen van land- en tuinbouwers keurt. Hier wordt het spuittoestel gekeurd volgens het Belgisch keuringsprotocol: nazicht op lekken, spuitdoppen testen op slijtage, drukregeling controleren, enz. Ook wordt getest of de machine de spuitvloeistof egaal en in een gelijke dosering voor iedere dop verspreidt. “De eerste keuring gaf zeer goede resultaten”, aldus PCG-onderzoekster Nathalie Cap.

Na een eerste jaar intensief gebruik van de automatische proefveldspuit zijn de medewerkers van het proefcentrum in Kruishoutem zeer tevreden over het toestel. “We kunnen er op een zeer efficiënte en correcte manier proefveldbespuitingen mee uitvoeren. Het automatische spuittoestel blijkt een zeer toekomstgerichte investering en kan voor praktisch alle teelten en teeltsystemen ingezet worden.”

Bron: |

Beeld: PCG Kruishoutem

In samenwerking met: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt

Volg VILT ook via