nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.03.2019 AVEC betreurt verhoging importquota kip uit Oekraïne

De Europese organisatie van pluimveeverwerkers, AVEC, is niet opgezet met de verhoging van het quotum voor de invoer van pluimveevlees uit Oekraïne. De EU schroeft de hoeveelheid tariefvrije kip die Oekraïne naar Europa mag exporteren op van 20.000 naar 70.000 ton. In ruil daarvoor komt een eind aan de maas in het verdrag waardoor Oekraïense bedrijven onbeperkt borstfilet naar de EU konden exporteren. “We vinden het jammer dat de bedrijven die gebruik maakten van de onbedoelde achterdeur in het associatieverdrag nu beloond worden met een verhoging van de invoerquota”, klinkt het.

Vorige week sloot de Europese Commissie een principeakkoord met Oekraïne over aanpassingen aan het associatieverdrag. De hoeveelheid pluimveevlees die Oekraïne zonder invoerheffing naar de Europese Unie mag exporteren, wordt verhoogd van 20.000 ton naar 70.000 ton per jaar. “De nieuwe afspraken laten geen ruimte meer voor de heffingsvrije import van speciaal versneden kippenborsten met daaraan een deel van de vleugel”, benadrukte de Europese Commissie.

AVEC, de Europese organisatie van pluimveeverwerkers, laat weten dat het de verhoging van de importquota betreurt. “De sector begrijpt echter dat de onderhandelingen over het verdrag in het kader van geopolitiek en ook juridisch gezien complex zijn”, laat AVEC weten. “Wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat de situatie zo snel mogelijk opgelost wordt.” In een persbericht vraagt AVEC de Commissie wel om te garanderen dat dit in de onderhandelingen voor toekomstige handelsverdragen nooit meer gebeurt.

“Bovendien zijn we buitengewoon verrast om te horen dat de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) overweegt een lening van 100 miljoen euro toe te kennen aan de Oekraïense MHP Group voor de aankoop van een pluimveebedrijf in Slovenië”, klinkt het bij AVEC. “Dat met Europees belastinggeld een Europees bedrijf kan overgenomen door een Oekraïens bedrijf – dat bovendien berucht is voor het speciaal versnijden van kippenborsten – draagt duidelijk bij aan de frustratie van Europese producenten.”

De Europese pluimveeverwerkers dringen er bij de EU op aan om strengere grenscontroles in te voeren voor Oekraïense kipproducten, zoals ook is gedaan voor de invoer van kippenvlees uit Brazilië. Bij extra grenscontroles op Braziliaans pluimveevlees werden in 2017 en 2018 honderden partijen geweerd, met name omdat deze niet voldeden aan de salmonellanormen.

Het nieuwe quotum voor Oekraïne en ‘het sluiten van de achterdeur’ zijn overigens nog geen voldongen feiten. Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten nog stemmen over dit principeakkoord, net als het Oekraïens parlement.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via