nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.07.2019 AVP-virus verplicht Bulgaarse varkensboeren tot ruimen

In Bulgarije breidt de Afrikaanse varkenspest zich verder uit. Deskundigen van de Europese Unie zullen de toestand evalueren, meldde de Bulgaarse staatsradio. In heel Bulgarije werden 19 haarden van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Pas zondag nog begon een boerderij met het ruimen van 17.000 varkens. Ook een nog groter bedrijf met 40.000 dieren is getroffen. In de EU hebben 13 van de 28 lidstaten af te reken met het virus, sommige alleen in hun wildbestand zoals België en andere ook in hun varkenshouderij.

De Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld op een boerderij in een dorp op ongeveer 27 kilometer van de stad Roese en in andere grote varkenskwekerijen, meldde de Bulgaarse staatszender bTV op gezag van de autoriteiten in Sofia. De hoofdstad van Bulgarije is de plaats van afspraak voor de volgende bijeenkomst van de Europese expertengroep inzake Afrikaanse varkenspest. Zij stellen de aanbevelingen op ter bestrijding van de ziekte. 

De laatste bijeenkomst van het expertencomité dateert van eind mei in Parijs. Toen maakten zij de stand van zaken op: sedert 2014 geraakten 13 lidstaten besmet. Vooral de Baltische Staten, Roemenië en Polen aan zijn grens met Wit-Rusland worden geconfronteerd met een groot aantal haarden. België rapporteerde op 23 juli nog een keer aan de Werelddierengezondheidsorganisatie (OIE), waarbij het Voedselagentschap melding maakte van twee nieuwe besmette kadavers van everzwijnen in de Luxemburgse bossen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Geert Rombouts

Volg VILT ook via