nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.10.2018 AVP: Waalse jagers vragen schadevergoeding

De ontdekking van de Afrikaanse varkenspest (AVP) en de maatregelen die sindsdien genomen zijn, zadelen de jagers in het zuiden van het land op met een ‘aanzienlijk werk’. Dat laat de Royal Saint-Hubert Club de Belgique, de Franstalige jagersorganisatie weten. Het gaat de jagers onder meer om de maatregelen die hen opgelegd worden bij de behandeling en evacuatie van dode everzwijnen in de zones waar een versterkte observatie geldt. “Het gaat hier over niet verwaarloosbare kosten aan werkkrachten en transport”, aldus de organisatie. “Wij vragen dan ook een vergoeding voor de jagers.”

Eind september waren de vertegenwoordigers van de Waalse jagers, in hun overleg met de Waalse minister van Landbouw René Collin, ermee akkoord gegaan om de autoriteiten bij te staan. "De jagers hebben dat aanvaard en alle maatregelen die door Europa, het federale en het gewestelijke niveau opgelegd werden, zijn uitgevoerd", aldus de voorzitter van de jagersvereniging Benoît Petit. "We helpen de overheid bij de zoektocht naar everzwijnkadavers, jagers volgden vrijwillig een opleiding in bioveiligheid en aanvaardden te werken aan de 'ontvolking' van het everzwijn in de zones met een versterkte observatie (ZOR)."

Volgens Benoît Petit moeten de jagers vergoed worden voor die grote investering. "In de Oost-Europese landen, zoals Tsjechië, die ook getroffen zijn, gelden tarieven van 153 euro voor een jong everzwijn, 306 euro voor een volwassen dier en 192 euro per kadaver gevonden in de ZOR", aldus de voorzitter. Dat geld moet, volgens de organisatie, de jagers toestaan om verder te gaan met de ontvolking en de moed niet op te geven. Daarnaast vraagt de Royal Saint-Hubert Club dat er een promotiecampagne opgezet wordt om het vertrouwen van de consument in Waals wild te herstellen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via