nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.09.2019 Award voor strafste duurzaamheidsinitiatieven in retail

Rikolto, Test Aankoop en Fairtrade Belgium dagen de Belgische supermarkten uit voor de award 'Ik ben meer dan mijn kassaticket'. Daarmee willen ze initiatieven van supermarkten in de kijker zetten die het jou als consument mogelijk maken "meer dan je kassaticket" te zijn. Met andere woorden: initiatieven die duurzame voeding mainstream maken, of minstens dat potentieel hebben. “We willen supermarkten de kans geven om hun werk op vlak van duurzaamheid onder de aandacht te brengen op een manier die een genuanceerd debat mogelijk maakt”, zegt Rikolto-woordvoerder Jelle Goossens.

“Awards kunnen een belangrijke rol spelen omdat ze publieke erkenning geven aan succes”, zegt Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium. “Maar voor het belangrijkste en tegelijk moeilijkste thema van onze tijd – duurzaamheid – is er geen instrument dat waardevolle initiatieven van retailers doorlicht en in de schijnwerpers plaatst. Daar willen we met de ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket Award’ verandering in brengen.”

“In onze contacten met duurzaamheidsexperts bij retailers merken we soms frustratie”, vertelt Rikolto-woordvoerder Jelle Goossens. “Heel wat impactvolle acties zijn niet altijd even sexy voor de buitenwereld. Of ze worden onterecht gewantrouwd als ‘green washing’.” Simon November van Test Aankoop vult aan: “Anderzijds willen we ook burgers inzicht geven in de vele facetten van duurzame voeding, de concrete initiatieven die vandaag ondernomen worden en de moeilijke afwegingen die in de praktijk gemaakt worden.”

De Standaard zal in november een doorlichting van de ingestuurde initiatieven maken op basis van het juryrapport. Die jury bestaat uit een mix van experts die een hart hebben voor landbouw, voeding, retail en duurzaamheid. Onder hen zijn twee journalisten (Inge Ghijs van De Standaard en Christophe Sancy van het retailblad Gondola) en de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, Hendrik Vandamme, die tevens voorzitter is van de Vlaamse landbouwadviesraad SALV. In de evaluatiecriteria zal de jury kijken naar de impact van het initiatief op lange termijn, de impact op economische, sociale en ecologische duurzaamheid, de mate waarin andere spelers in de keten betrokken worden… en in welke mate het initiatief het voor de klant makkelijker maakt om duurzamer te kopen.

Eind november zullen lezers van De Standaard mee kunnen stemmen op hun favoriete initiatief. ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’ is een beweging van consumenten/burgers die van duurzame voeding in de supermarkt de gewoonste zaak van de wereld wil maken. Het is een samenwerking tussen Rikolto (Vredeseilanden), Fairtrade Belgium, KVLV Vrouwen met Vaart, Landelijke Gilden, Femma, Gezinsbond en Test Aankoop. Via dialoog en debat tussen burgers en retailers wil men initiatieven stimuleren en versnellen die duurzame voeding van de niche naar de mainstream brengen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Rikolto

Volg VILT ook via