nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.10.2014 Aziatische fruitvlieg teistert blauwe druivenoogst

De Aziatische fruitvlieg of suzukivlieg slaat dit jaar voor het eerst hard toe bij Limburgse fruittelers. De vlieg werd in 2011 voor het eerst in ons land opgemerkt, heeft zich sindsdien snel verspreid en vernielt vooral blauwe druiven. "Hoe de vlieg in Europa is geraakt, weten we niet precies, maar de Zuid-Europese landen hebben er al langer last van", zegt Dany Bylemans, directeur van het Proefcentrum Fruitteelt. "Vorige winter heeft het niet gevroren, waardoor die vlieg zich heeft kunnen verspreiden."

De Aziatische fruitvlieg lijkt aan een opmars begonnen te zijn in de fruitteeltsector. In Limburg hebben vooral druiventelers last van het exotische insect, dat in 2011 in Oostende voor het eerst in ons land werd gesignaleerd. Het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden waarschuwde de fruittelers destijds al voor het gevaar. "Hoe de vlieg in Europa is geraakt, weten we niet precies", zegt Dany Bylemans, directeur van pc Fruit. "De Zuid-Europese landen hebben er al langer last van."

Door de zachte winter heeft de vlieg bovendien makkelijk kunnen standhouden. Vooral de druiventelers dragen daar nu de gevolgen van. Ghislain Houben van wijndomein Hoenshoef in Borgloon is de helft van zijn dornfelderdruiven kwijt. "Van de andere blauwe druiven heeft de fruitvlieg ook al 10 à 20 procent aangetast. We hebben het insect pas drie à vier weken geleden ontdekt", zegt Houben.

In het proefcentrum wordt volop nagedacht over mogelijke bestrijdingsmethodieken: "We zijn aan het experimenteren met insectenvallen op basis van lokstoffen", aldus Bylemans. "We trachten de aantrekkingskracht daarvan nog te verhogen. Voorts kun je de suzukivlieg ook bestrijden met een biologisch product. In Nederland is dat product nog niet erkend voor druiven, wel voor andere teelten. In België reageerde het erkenningscomité wel snel. Maar dat product werkt niet lang na, en als je telkens opnieuw spuit, worden die vliegjes resistent."

De suzikivlieg is bruingeel met zwarte strepen op de buik. De mannetjes hebben een donkere stip op hun vleugels. "Het verschil met de gewone fruitvlieg is dat de suzukivlieg voorzien is van een soort drilboor, waarmee ze een gaatje in het fruit boort om er haar eitjes in te leggen", zegt Kris Vandenwyngaert van het nieuwe Kenniscentrum Wijnbouw dat gevestigd is in de gebouwen van pc Fruit. De vele peren die niet geoogst zijn, vormen de gedroomde voortplantingsplaats voor de vlieg. "Daarom raden we de boeren aan om de peren te verhakselen", aldus nog Bylemans.

Bron: Het Belang van Limburg/Belga

Beeld: Wikimedia Commons - Phycus

Volg VILT ook via