nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.11.2019 “Baanbrekende overeenkomst tussen EU en China”

De Europese Unie en China hebben een akkoord gesloten waardoor honderd Europese producten met geografische aanduidingen beschermd zijn tegen namaak en misbruik in China. Het gaat onder meer om cava en champagne of Prosciutto di Parma, maar ook Belgische jenever staat op de lijst. Omgekeerd worden ook honderd Chinese geografische aanduidingen in de Europese Unie beschermd. “Deze overeenkomst is waarschijnlijk één van de belangrijkste handelsovereenkomsten tussen de Europese Unie en de Volksrepubliek China van de afgelopen jaren”, klinkt het bij aftredend commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan en de Chinese minister Zhong Shan.

De samenwerking tussen de EU en China op het gebied van geografische aanduidingen ging ruim tien jaar geleden (2006) van start. In 2012 resulteerden de onderhandelingen in de registratie en bescherming van tien namen van geografische aanduidingen aan beide zijden, waarmee de aanzet werd gegeven voor de huidige samenwerking. Vandaag zijn de EU en China overeengekomen om 100 Europese geografische aanduidingen in China en 100 Chinese geografische aanduidingen in de EU te beschermen tegen namaak en misbruik.

“Deze baanbrekende overeenkomst zal naar verwachting resulteren in wederzijdse handelsvoordelen en een vraag naar producten van hoge kwaliteit aan beide zijden”, aldus aftredend commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan. “Met deze overeenkomst toen we aan dat beide partijen open staan voor internationale regels als basis voor de handelsbetrekkingen en dat we die regels ook willen naleven.”

China is de op één na belangrijkste bestemming voor de uitvoer van agrovoedingsproducten uit de EU, goed voor een waarde van 12,8 miljard euro. Het is bovendien ook de op één na belangrijkste bestemming voor de uitvoer van Europese producten met een beschermde geografische aanduiding. De EU-lijst van geografische aanduidingen die in China moeten worden beschermd, omvat producten zoals cava, champagne, feta, Irish whiskey, machego kaas en Belgische jenever. Op de lijst met Chinese producten staan onder andere witte thee, bepaalde rijstsoorten en Anqiu-gember. “Het is de bedoeling dat de overeenkomst voor eind 2020 in werking treedt”, aldus de Europese Commissie.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Streekproduct.be (stokerij Vanderlinden)

Volg VILT ook via