nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.06.2018 "Bacteriën verkleinen ecologische voetafdruk veeteelt"

Door bacteriën die grote hoeveelheden proteïne bevatten, te verwerken in veevoeder is zes procent minder landbouwgrond nodig en daalt de uitstoot van stikstof en CO2 met respectievelijk acht en zeven procent. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent hebben meegewerkt. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde tijdschrift ‘Environmental Science & Technology’.

Volgens schattingen zou de wereldbevolking tegen 2050 bestaan uit negen miljard mensen. De vraag naar vlees zal dus ook stijgen. Vandaag neemt veeteelt al het grootste stuk van de beschikbare landbouwgrond in. Volgens de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) dient 80 procent van het totale landbouwgebied als wei of voor de teelt van veevoeder. “De teelt van gewassen voor veevoeder kan leiden tot verlies van biodiversiteit en tot ontbossing op grote schaal”, stellen de onderzoekers.

Om die reden gingen ze op zoek naar mogelijke alternatieven. Microbieel eiwit, bacteriën die grote hoeveelheden proteïne bevatten, toevoegen aan veevoeders kan enkele van de gewassen die vandaag gebruikt worden in het voeder, vervangen. De wetenschappers brachten in kaart welke effecten dit soort eiwit op lange termijn kan teweegbrengen op de landbouwgrond die nodig is, op CO2-uitstoot en op stikstofuitstoot.

Ze gebruikten hiervoor een computermodel, ontwikkeld door het Potsdam Instituut voor Klimaatonderzoek, om dit toekomstscenario te schetsen. Hieruit bleek dat microbieel eiwit tussen 175 en 307 miljoen ton plantaardig veevoeder per jaar zou kunnen vervangen. Dat komt neer op tien tot 19 procent van de vraag naar eiwit uit plantaardig veevoeder. “Dit zou een enorme impact kunnen hebben op de wereld”, zegt hoofdauteur Ilje Pikaar. “Door 13 procent van de proteïnes in veevoeder te vervangen door microbieel eiwit is er zes procent minder landbouwgrond nodig en veroorzaakt landbouw acht procent minder stikstofuitstoot en zeven procent minder CO2-uitstoot.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via