nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.10.2017 BASF koopt ggo-technologie van Bayer

BASF is bereid om voor 5,9 miljard euro activiteiten van rivaal Bayer in zaden en gewasbeschermingsmiddelen over te nemen. De verkoop moet voor Bayer de weg vrijmaken voor de overname van Monsanto. BASF gaat hierdoor meespelen op de markt voor genetisch gemodificeerde gewassen, meer bepaald met de LibertyLink-zaden die teelten zoals soja en katoen bestand maken tegen een onkruidbestrijding met glufosinaat. De deal gaat maar door als Bayer de omstreden overname van Monsanto rond krijgt. Op de vraag of er daarna nog voldoende concurrentie is in de toelevering aan landbouw heeft de Commissie nog geen antwoord geformuleerd.

Bayer stoot de activiteiten in zaden en gewasbeschermingsmiddelen af in het kader van de overname van het Amerikaanse zaaigoedbedrijf Monsanto. De transactie is dan ook pas definitief als die overname doorgaat. Daarover is nog geen uitsluitsel want de Commissie staakte recent het onderzoek zodat beide bedrijven meer informatie kunnen aanleveren. De Europese Commissie neemt de overname grondig onder de loep omdat de krachtenbundeling tussen twee zo’n belangrijke spelers de concurrentie kan verminderen. Dat kan minder innovatie tot gevolg hebben, evenals minder keuze en duurdere zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Beide fabrikanten proberen te overtuigen van het tegendeel, maar de Commissie houdt er rekening mee dat de toelevering aan landbouw reeds sterk geconcentreerd is door recente fusies van andere multinationals. Normaliter zouden Bayer en Monsanto uiterlijk op 8 januari 2018 weten of Europa groen licht geeft, maar een woordvoerder van de Commissie verklaarde vorige week dat de klok stopgezet is omdat er belangrijke informatie ontbreekt. De firma’s moeten die eerst aanleveren vooraleer het onderzoek hervat. De deadline schuift dus op.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via