nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.05.2018 "Batterij nog geen ideale investering"

Zonnepanelen in combinatie met batterijen spreken al enkele jaren tot de verbeelding, maar de investeringskost remt heel wat geïnteresseerden af. Door de beperkte praktijkervaring blijven de economische voordelen onzeker. Inagro, het West-Vlaams onderzoekscentrum, plaatste daarom een demo-installatie. Na een jaar zijn de verkennings- en testfases nu afgerond. “De resultaten zijn bemoedigend, maar op dit moment blijkt een investering in een batterij nog onvoldoende vruchten af te werpen”, klinkt het.

Heel wat energie die zonnepanelen opwekken, gaat verloren door injectie. Tot die vaststelling kwamen onderzoekers bij Inagro. Het plaatsen van een batterij moet dat probleem vermijden. De opgewekte energie wordt dan in de batterij opgeslagen voor later gebruik. De batterij zou op de plaatsingssite ook dienen als back-up om de koelinstallatie in gang te houden, mocht de stroom uitvallen. “Wij hebben gekozen voor batterijen van het type lithium-ion waarvan de totale nuttige capaciteit 20 kWh bedraagt”, aldus Inagro. “Met een volledig opgeladen batterij kan de koelinstallatie ongeveer zes uur blijven draaien wanneer het net wegvalt. Daarnaast is de batterijcapaciteit voldoende om twee derde van de stroom die verloren gaat door injectie, op te slaan. De batterijen hebben een rendement van 97 procent en kunnen zo’n 8000 cycli laden en ontladen.”

De omvormers van de reeds aanwezige zonnepanelen werden behouden. De voornaamste reden daarvoor was het behoud van de groenestroomcertificaten. Ondertussen is de testperiode afgelopen en zijn er nieuwe vaststellingen. “Na tien maanden proefdraaien merken we een stijging van de zelfconsumptie van 68 procent naar 86 procent”, zeggen de onderzoekers. “Dat levert een besparing op van 650 euro. Met mei en juni in het vooruitzicht zal dit nog oplopen.” Over de testperiode werd een verlies van 29 procent van de opgeslagen energie genoteerd. “Op zich is het normaal dat er verliezen optreden, maar het is toch hoger dan verwacht. Momenteel onderzoeken we in samenwerking met het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, nvdr.) wat daar aan gedaan kan worden”, klinkt het.

Volgens de huidige cijfers is er een terugverdientijd van 19 jaar. Er wordt hierbij enkel rekening gehouden met de opbrengsten door het beperken van de injectie. “Gezien de lange terugverdientijd is het batterijsysteem uiteraard nog geen ideale investering voor de landbouwers”, zegt Inagro. Met de nieuwe tariefstructuur in het vooruitzicht verwacht Inagro wel een rendabeler verdienmodel voor batterijen. Tegen dan zal het praktijkcentrum voldoende expertise opgebouwd hebben om landbouwers hierbij te begeleiden.

Meer info: Evaluatie van het batterijsysteem en de zonnepanelen bij Inagro
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via