nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.09.2018 Bayer beloont UGent-scripties in plantenonderzoek

Twee uitmuntende scripties in het landbouwonderzoek aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent werden beloond door Bayer. Een beoordelingscommissie onder leiding van professor Danny Geelen selecteerde twee laureaten. Branwen Peddi mocht de hoofdprijs ter waarde van 1.000 euro in ontvangst nemen voor haar onderzoek naar de optimale verwerking en introductie van bladeren van de moringaboom als voedingsbron in arme gebieden. De tweede prijs, ter waarde van 500 euro, werd uitgereikt aan Tim De Cuypere voor zijn onderzoek naar onkruidbeheersing in de biologische teelt.

Om plantenonderzoek bij studenten te bevorderen, reikt Bayer al voor het zevende jaar de jaarlijkse 'Prijs voor Beste Scriptie' uit voor thesissen met planten als belangrijkste studieobject. Zo wil Bayer, als wereldwijd leider in gewasbescherming, plantenonderzoek promoten bij de onderzoekers van morgen. Twee masterstudenten van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent mochten de prijs dit weekend tijdens de plechtige proclamatie van de bio-ingenieurs in ontvangst nemen. Aan de eerste prijs is een geldwaarde van 1.000 euro verbonden en aan de tweede 500 euro, als stimulans voor het uitbouwen van hun verdere carrière in plantenonderzoek.

"Een mooi initiatief", vindt professor Danny Geelen als hoofd van de beoordelingscommissie en als hoofd van het labo voor In Vitro Biologie en Tuinbouw aan de UGent. "Met een toenemende wereldbevolking moeten we onze plantenproductie verder doen groeien en dit op een ecologisch verantwoorde manier. Beide scripties tonen aan dat er nog onontgonnen terrein is binnen de wetenschap om gewassen te ontwikkelen en te introduceren die gezonder, veerkrachtiger en productiever zijn, en dit in combinatie met alternatieve gewasbeschermingstechnieken. Wij zijn dan ook zeer tevreden dat twee van onze studenten de Bayer-prijzen in ontvangst mogen nemen.”

Branwen Peddi onderzocht in haar scriptie de waarde van Moringabladeren als voedingsbron in gebieden die regelmatig kampen met voedselschaarste. “De bladeren van de boom zijn rijk aan onder andere bètacaroteen, vitamine C, proteïne, ijzer en kalium. De bladeren kunnen gekookt worden als spinazie, of als gedroogd poeder worden toegevoegd aan maaltijden. Vanwege de sterke voedingswaarde van de boom wordt die op steeds grotere schaal ingezet voor de bestrijding van ondervoeding in ontwikkelingslanden”, aldus Branwen. Moringa is trouwens geen onbekende in de Westerse superfood-wereld waar het als poeder gebruikt wordt in smoothies en sappen.

In het kader van een ontwikkelingsproject in Nicaragua bestudeerde de kersverse bio-ingenieur de meerwaarde van moringa in het dieet van de lokale bevolking. Branwen: “De bladeren van deze boom zitten boordevol voedingstoffen en mineralen, maar bij de verwerking kan een behoorlijk deel van de voedingswaarde verloren gaan en onderzoek naar nieuwe verwerkingstechnieken kan allicht de uitweg bieden”. Daarnaast wil Branwen ook kijken naar goedkopere productieprocessen zodat ook het minder begunstigde deel van de bevolking toegang krijgt tot deze voedingsbron.

Tim De Cuypere deed onderzoek naar het effect van gecombineerde gewasbeschermingstechnieken in de biolandbouw waar geen herbiciden aan te pas komen. De biologische teelt is aan een opmars bezig door de consument die steeds meer kiest voor ‘bio’, maar ook door het toenemende aantal landbouwers die mee op de kar springen. Vlaanderen alleen al telde vorig jaar reeds meer dan 450 biologische landbouwbedrijven. “Onkruiden kunnen voor aanzienlijke verliezen zorgen en het beheersen van ongewenste planten vormt één van de grootste uitdagingen voor de biologische teelt”, vertelt Tim. “Daarom is onderzoek naar een efficiënte bestrijding een topprioriteit”.

Axel Steiger, CEO van Bayer in de Benelux: "Bij Bayer willen we landbouwers meerdere oplossingen aanbieden om voldoende gezond, veilig, en betaalbaar voedsel te produceren voor de alsmaar groeiende wereldbevolking. Innovatie, duurzaamheid en digitale transformatie zijn daarbij de belangrijke pijlers en net daarom willen we jonge onderzoekers stimuleren om bij te dragen aan dit debat. Namens Bayer wens ik de beide laureaten, net als alle afgestudeerden, dan ook een mooie start van hun verder wetenschappelijke loopbaan toe.”

Meer informatie: UGent-Bayer Chair ForwardFarming

Bron: |

Beeld: faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent

In samenwerking met: UGent-Bayer leerstoel Bayer ForwardFarming

Volg VILT ook via