nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.11.2018 Bayer blijft achter Roundup staan

Het aantal klachten tegen Roundup, de populaire maar omstreden onkruidverdelger, blijft stijgen. Toch blijft Bayer, de moeder van Roundup-producent Monsanto, pal achter het product staan. Axel Steiger, de CEO van Bayer Benelux, ziet het probleem niet. “Er is geen reden om Roundup te verbieden. De wetenschappelijke studies zijn unaniem: er is geen link met kanker”, vertelt hij in de krant De Tijd. “Ik vind het belangrijk dat de beslissingen die we als bedrijf nemen een wetenschappelijke basis hebben. Emoties mogen niet meespelen, de feiten tellen.”

Bayer kocht Monsanto in juni voor 63 miljard dollar. De overname was spraakmakend: niet alleen omdat het de grootste ooit was voor Bayer - en zelfs voor de Duitse industrie - maar ook door de omstreden producten van Monsanto, dat ook zaden van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) op de markt brengt. Denk aan aardappelen die minder snel rotten of tomaten die er iets roder uitzien. “Veel mensen denken bij Monsanto aan Roundup en ggo's, maar Monsanto is vooral de grootste producent ter wereld van zaden voor groenten”, zegt Axel Steiger, CEO van Bayer Benelux, in een interview met de krant De Tijd. “Waarschijnlijk hebt u zelfs een product van Monsanto in uw keuken, want het ontwikkelt de befaamde kerstomaatjes. Dat is klassieke landbouw.”

Toch blijft het aanklachten regenen tegen Monsanto door Roundup. Glyfosaat, het voornaamste chemische bestanddeel van Roundup, ligt al jaren onder vuur omdat het kankerverwekkend zou zijn. Midden augustus won de Amerikaanse tuinman Dewayne Johnson een historische rechtszaak tegen de producent van Roundup. En het bedrijf heeft nog 9.300 claims lopen door glyfosaat. Axel Steiger spreekt klare taal: “We zijn er absoluut van overtuigd dat het product veilig is, waardoor we er ook zeker van zijn dat glyfosaat nog jaren op de markt blijft. Geen ander product om gewassen te beschermen, bestaat al 40 jaar en is in die tijd zo intens onderzocht en bestudeerd.”

Glyfosaat wordt gemaakt in de fabriek van Monsanto in Antwerpen. Daar werken 700 mensen. Volgens Axel Steiger is er geen risico voor de werknemers. “Glyfosaat is veilig als je het correct gebruikt. De werknemers moeten de veiligheidsvoorschriften volgen.” Ook over het verbod van Roundup in verschillende landen – ook in België – maakt hij zich weinig zorgen. “De verkoop is stabiel. Het is tenslotte een zeer effectief product. En het is goedkoop. De landbouwers weten dat.”

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via