nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.11.2018 Bayer gaat toch in beroep tegen glyfosaat-veroordeling

De Duitse chemiereus Bayer gaat in beroep tegen de veroordeling van Monsanto tot het betalen van een schadevergoeding van 78,5 miljoen dollar. Het bedrijf werd in augustus veroordeeld omdat het niet gewaarschuwd had voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak zou zijn van de kanker van de Amerikaanse tuinier Dewayne Johnson. Met de beslissing van Bayer blijft het proces nog wat langer aanslepen. Dewayne Johnson was eerder wel al akkoord gegaan met een verlaging van de schadevergoeding van 289 miljoen dollar.

Op 10 augustus werd Monsanto - dat intussen is overgenomen door het Duitse Bayer - veroordeeld tot het betalen van 289 miljoen dollar. Volgens de jury liet Monsanto na om te waarschuwen voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van tuinman Dewayne Johnsons kanker. Monsanto legde zich niet neer bij die beslissing en maakte zich sterk dat de onkruidverdelger Roundup veilig is. In oktober kwam een nieuw proces. In het nieuwe vonnis bleef het verband tussen glyfosaat – het actieve bestanddeel van Roundup – en kanker overeind, maar werd de schadevergoeding fors verlaagd tot 78,5 miljoen euro. De rechter weigerde wel om een nieuw proces in te richten.

"We blijven er vertrouwen in hebben dat de schadevergoeding en de verminderde schadevergoeding die werden toegekend, niet in overeenstemming zijn met de geleverde bewijzen of de wetgeving", aldus een woordvoerder van Bayer. Het bedrijf diende ondertussen een aanvraag tot beroep in bij de rechtbank van Californië. “Volgende maand willen we samenvattingen van studies over de veiligheid van glyfosaat publiceren op een transparant online platform”, aldus Bayer.

In de Verenigde Staten lopen een hele reeks processen tegen Bayer vanwege de controversiële onkruidverdelger. Eind oktober waren volgens CEO Werner Baumann al 9.300 klachten tegen het bedrijf ingediend. In 2015 kreeg het product van de Wereldgezondheidsorganisatie de stempel van "mogelijk kankerverwekkend".

Bron: Belga

Volg VILT ook via