nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.11.2018 Bayer gaat wereldwijd 12.000 banen schrappen

De Duitse chemiereus Bayer wil 12.000 van de 118.200 banen wereldwijd schrappen tegen eind 2021. Het zegt dit te willen doen in het kader van efficiëntie verhogende maatregelen na de overname van het Amerikaanse Monsanto. Dat kondigde de Duitse chemiereus uit Leverkusen aan. Een groot deel van de banen verdwijnt in Duitsland, klinkt het. Het is nog niet duidelijk of ook in België banen zullen verdwijnen.

In België stelt het chemische bedrijf een duizendtal mensen te werk. Het is weliswaar nog te vroeg om al een zicht te hebben op mogelijk banenverlies in België. "De komende maanden wordt dat uitgewerkt en voorgelegd aan de sociale partners", zegt woordvoerder Joris Poppe van Bayer België. Bayer heeft vier sites in België: de hoofdzetel in Diegem met zowat 360 medewerkers, een productiesite in de Antwerpse haven met meer dan 700 medewerkers en twee kantoren in Brussel voor de relaties met de Europese regelgevende autoriteiten.

Als deel van een besparingsslag wil het concern mogelijk ook uit de diergeneesmiddelentak stappen. Verder bekijkt Bayer de strategische opties voor voetverzorgingsmiddelen van Dr. Scholl en zonnebrandproducten van Coppertone. De chemiereus is bovendien in gesprek om zijn belang van 60 procent in industrieel dienstverlener Currenta van de hand te doen.

Bayer telde 63 miljard dollar of 54 miljard euro neer voor de overname van Monsanto in juni van dit jaar. Tegelijk moest het bedrijf 7,6 miljard euro aan activa afstoten aan landgenoot BASF. Samen met de overname van Monsanto nam Bayer ook een reeks klachten over glyfosaat, het actieve bestanddeel van Monsanto’s populaire onkruidverdelger RoundUp, over. In de Verenigde Staten alleen al zou het gaan om zowat 8.000 schadeclaims.

Er wordt beweerd dat glyfosaat kanker zou veroorzaken, maar Bayer ontkent dat. “We zijn er absoluut van overtuigd dat het product veilig is”, zei de CEO van Bayer Benelux Axel Steiger onlangs nog. Om dat te bewijzen zal het bedrijf binnenkort de samenvattingen van zijn veiligheidsstudies over glyfosaat publiceren. “We zijn een engagement aangegaan om het publiek meer transparantie te garanderen. Wij nemen dat engagement serieus”, klonk het toen.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via