nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.06.2019 Bayer investeert in alternatieven voor Roundup

Chemiereus Bayer investeert de komende tien jaar 5 miljard euro in de ontwikkeling van alternatieven voor de onkruidbestrijder glyfosaat. Het wil landbouwers keuze uit meer middelen en methoden bieden om het onkruid te beheersen. De eigen milieu-impact wil de toeleverancier met 30 procent verkleinen tegen 2030. De Tijd ziet er een imagocampagne in na de duizenden rechtszaken die het Duitse bedrijf erfde van Monsanto en die gaan over glyfosaat. Bayer zegt dat glyfosaat belangrijk zal blijven voor hen als bedrijf, én voor landbouwers. Een nieuwe aanvraag voor markttoelating in Europa is in voorbereiding.

Glyfosaat staat in een kwaad daglicht na rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van het middel Roundup, waar glyfosaat het hoofdingrediënt van is. Roundup kwam via de recente overname van eigenaar Monsanto in de schoot van Bayer, dat hierdoor ook de bijbehorende miljardenclaims voor de kiezen krijgt. De maatschappelijke weerstand tegen het product groeide door de waarschuwing van kankeronderzoekers binnen de Wereldgezondheidsorganisatie aan het adres van glyfosaat.

Bayer is niet van plan te stoppen met de productie en verkoop van glyfosaat. Zo treft het bedrijf voorbereidingen om het middel later dit jaar opnieuw te laten registreren voor een vergunning in de Europese Unie. Bayer wil naar eigen zeggen transparanter zijn over dat proces en nodigt wetenschappers, journalisten en ngo’s uit om zich te laten horen tijdens de voorbereiding van de toelatingsprocedure. In Europa mag glyfosaat verkocht worden tot in 2022. De EU verlengde de markttoelating in 2017 voor vijf jaar in plaats van 15 jaar.

Bayer wil niet alleen transparant zijn over glyfosaat, maar ook over bestrijdingsmiddelen die het in ontwikkelingslanden op de markt brengt. De pesticiden die de Wereldgezondheidsorganisatie in de meest giftige klasse rangschikt, verkoopt het bedrijf al enkele jaren nergens meer. Omdat de nationale wetgeving in ontwikkelingslanden soepeler kan zijn dan in westerse landen zal Bayer daar alleen producten op de markt brengen die de meest gehanteerde veiligheidsstandaard passeren.

In de ontwikkeling van nieuwe herbiciden investeert Bayer 5 miljard euro. Met het geld zal de R&D-afdeling resistentiemechanismen bij onkruiden proberen te doorgronden en ook nieuwe bestrijdingsmethoden ontwikkelen. Bayer gelooft in geïntegreerde gewasbescherming en in de bijdrage die digitale tools kunnen leveren aan het preciezer adviseren van de gebruikers van herbiciden.

“We blijven geloven in de veiligheid en het nut van het 40 jaar oude product Roundup”, zegt Joris Poppe, woordvoerder van Bayer in België. “Maar het zou kunnen dat uit het onderzoek een alternatieve onkruidverdelger voorkomt.” Om de eigen milieu-impact te verkleinen, rekent de toeleverancier van de landbouw op innovatie. De eigen impact moet met 30 procent omlaag richting 2030. Nieuwe technologie en een meer precieze toepassing van gewasbeschermingsmiddelen zullen daaraan moeten bijdragen, en er ook voor zorgen dat het volume bestrijdingsmiddelen omlaag kan.

Bron: De Tijd / Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via