nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.09.2019 Bayer moedigt jonge plantenonderzoekers aan

Bayer beloonde twee uitstekende scripties in het landbouwonderzoek van de Gentse faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Jill De Visscher won de hoofdprijs en mocht 1.000 euro in ontvangst nemen voor haar onderzoek naar een biologische manier om aardbeien te beschermen tegen pathogenen. De tweede prijs, ter waarde van 500 euro, ging naar Aaron Vannevel voor het bestuderen van het microklimaat van het blad ter bestrijding van plantenziekten. Het correct kunnen bepalen van de bladnatperiode is een belangrijk hulpmiddel bij de bestrijding van appelschurft.

Voor het achtste jaar op rij reikt Bayer de jaarlijkse ‘Prijzen voor Beste Scriptie’ uit voor uitstekende thesissen die gewassen als belangrijkste studieobject hebben. Bayer wil zo het onderzoek van studenten naar innovatieve en duurzame oplossingen voor de bescherming van planten in de kijker zetten. Tijdens de plechtige proclamatie van de bio-ingenieurs van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan Universiteit Gent mochten de twee winnaars hun prijs in ontvangst nemen.

“Een mooie kans voor onze studenten om hun potentieel te tonen”, vindt professor Danny Geelen, hoofd van de beoordelingscommissie en hoofd van het Labo voor In Vitro Biologie en Tuinbouw aan UGent. "Er is een groeiende vraag naar ecologische plantenproductie en beide scripties tonen aan dat er nog veel mogelijkheden zijn binnen de wetenschap van alternatieve gewasbeschermingsmiddelen.”

In Vlaanderen zijn er meer dan 500 bedrijven die aardbeien telen, voornamelijk in de provincies Antwerpen en Limburg. Aardbei is echter zeer gevoelig voor ziekten en plagen zoals Botrytis cinerea. Jill De Visscher deed onderzoek naar biologische fungiciden in de aardbeienteelt. Ze bestudeerde het effect van biochar en chitine op het aardbeimicrobioom en de afweerrespons. “De afweerrespons van planten gegroeid in substraat met biochar was niet erg verschillend van die van planten gegroeid in normaal substraat. Maar chitine stimuleert wel de afweerrespons bij geïnfecteerde planten”, aldus Jill. “Verhoging van de plantenresistentie door middel van chitine kan dus het gebruik van fungiciden in de aardbeienteelt verminderen.”

Aaron Vannevel deed onderzoek naar hoe plantenziekten zich ontwikkelen in het microklimaat van het blad. Hierbij is de bladnatperiode één van de meest kritieke variabelen. Zo ontwikkelt bijvoorbeeld appelschurft zich tijdens deze periode. Correct kunnen bepalen wanneer deze periode valt, is dus van groot belang in de bestrijding van plantenziekten. Met behulp van een nieuwe microklimaatsensor kan, aan de hand van temperatuur- en relatieve vochtigheidsmetingen, het microklimaat van het blad bestudeerd worden en zo ook de bladnatperiode berekend worden. “De microklimaatsensor blijkt een bijzonder goed extra middel te zijn bij de bestrijding van appelschurft”, vertelt Aaron. “Dit komt zowel de appelsector als het milieu ten goede.”

Over de innovatieprijs zegt Werner De Prins, CEO van Bayer in de Benelux: “We werken met Bayer aan oplossingen voor de grootste uitdagingen van onze tijd: hoe zorgen we ervoor dat onze wereldbevolking gezond ouder kan worden en hoe produceren we op een duurzame manier voldoende kwaliteitsvol voedsel voor een steeds groeiend aantal mensen terwijl de beschikbare landbouwoppervlakte daalt? We willen jonge onderzoekers aanmoedigen om mee te zoeken naar deze oplossingen. De laureaten van deze Bayer-prijzen hebben bewezen een bijdrage te kunnen leveren aan deze uitdaging. Namens Bayer wens ik hen, net als alle andere afgestudeerden, van harte het allerbeste toe bij de start van hun professionele leven.”

Meer info: UGent-Bayer leerstoel ForwardFarming

Bron: |

Beeld: faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent

In samenwerking met: UGent-Bayer leerstoel ForwardFarming

Volg VILT ook via