nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.03.2019 Bayer moet opnieuw een kankerslachtoffer vergoeden

Het jongste proces omtrent glyfosaat in de Verenigde Staten is een nieuwe opdoffer voor de Duitse firma Bayer die de Amerikaanse fabrikant van de onkruidbestrijder (Monsanto) overnam. Eerst werd de kanker van de 70-jarige Edwin Hardeman uit San Francisco aan het gebruik van Roundup gelinkt. Nu heeft de jury ook geoordeeld dat de fabrikant nalatig is geweest en daarom 80 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen. Het Duitse chemiebedrijf gaat in beroep tegen de uitspraak. “Onbegrijpelijk dat ze 56 miljard betaalden voor dat Trojaanse paard”, stelt econoom Geert Noels zich vragen bij de overname van Monsanto.

Roundup, de onkruidverdelger van het Amerikaanse bedrijf Monsanto dat werd ingelijfd door Bayer, dreigt het Duitse concern opnieuw veel geld te kosten. Voor de tweede keer werd Bayer in de VS veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een kankerslachtoffer. Een jury in Californië kende Edwin Hardeman, die de onkruidbestrijder inzette in zijn tuin en lymfeklierkanker ontwikkelde, een schadevergoeding toe van 80 miljoen dollar. Volgens de jury is Monsanto aansprakelijk omdat het niet voldoende gewaarschuwd heeft voor de risico's die het gebruik van Roundup met zich mee brengt.

Er wachten Bayer nog honderden gelijkaardige klachten. Roundup was jarenlang hét paradepaardje van Monsanto. In 2016, toen de onkruidbestrijder al verdacht was door de waarschuwing die kankeronderzoekers van IARC uitstuurden, kocht Bayer het bedrijf voor 56 miljard euro. “Niemand begreep die overname, want iedereen wist dat er een vloed aan Roundup-schadeclaims dreigde”, zegt econoom Geert Noels in Gazet van Antwerpen. “De enige mogelijke verklaring is: Bayer heeft gegokt en verloren. Bayer rekende erop dat de rechtbanken zouden geloven dat glyfosaat niet schadelijk is.”

Het bedrijf is van plan in beroep te gaan en houdt vol dat er veel wetenschappelijk bewijs bestaat dat glyfosaat bij normaal gebruik geen kanker veroorzaakt. Na de jury-uitspraak in de rechtbank van San Francisco zakte het aandeel van de multinational naar zijn laagste niveau in bijna zeven jaar.

Bron: Gazet van Antwerpen / De Tijd / eigen verslag

Volg VILT ook via