nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.04.2019 Bayer publiceert resultaten glyfosaat-studies

Bayer heeft 107 veiligheidsstudies over het gebruik van het omstreden glyfosaat op zijn website gepubliceerd, met de bedoeling om volledige transparantie te verlenen, zo maakte het Duitse chemieconcern bekend. "Transparantie is een katalysator voor vertrouwen, dus meer transparantie is een goede zaak voor consumenten, bedrijven en beleidsmakers", verklaarde Liam Condon, hoofd van de 'crop science'-afdeling van Bayer. "Dankzij de gedetailleerde wetenschappelijke gegevens, kan iedereen die geïnteresseerd is nu zelf een beeld vormen hoe belangrijk veiligheid voor ons is."


Bayer kreeg Roundup vorig jaar in handen na de overname van het Amerikaanse Monsanto. Aan de deal hing een prijskaartje van 53 miljard euro. Sindsdien is Bayer de grootste onderneming ter wereld met producten voor de landbouw. Maar ondertussen hangen er Bayer duizenden rechtszaken boven het hoofd van kankerpatiënten die Roundup als oorzaak aanwijzen van hun ziekte. Bayer moet mogelijk miljoenen schadevergoedingen betalen. Het Duitse chemieconcern blijft er echter bij dat het een middel veilig voor de gezondheid is, verwijzend naar tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek.

Het Europees hof besliste in maart dat Bayer transparant moest zijn en de studies over het kankerrisico moest bekend maken. Het Duitse concern gaat hier nu op in. De 107 studierapporten die nu gepubliceerd werden, zijn diegene die ook aan de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) zijn meegedeeld. “We willen uitleggen wat de voordelen zijn van wetenschap en innovatie in de landbouw, terwijl we blijven opkomen voor wat belangrijk is voor mensen: veilig, gezond en betaalbaar voedsel dat op een ecologisch duurzame manier wordt geproduceerd”, aldus Liam Condon, hoofd van de crop science-afdeling van Bayer. “Verbetering van de toegang tot de wetenschap achter onze producten is een belangrijk onderdeel van ons transparantie-initiatief.”

Bron: De Tijd / eigen verslaggeving

Beeld: Greenpeace

Volg VILT ook via