nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.12.2017 Beernem bijenvriendelijkste gemeente in 2017

Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de derde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. Nadat de eer in 2015 en 2016 te beurt viel aan Beveren en Knokke-Heist gaat de titel dit jaar naar Beernem. De West-Vlaamse gemeente charmeerde de jury met bijenvriendelijk groenbeheer en een leuk bedachte burgerparticipatie. Inwoners konden een ‘bijenvriendelijk’ bordje aanvragen als ze voor een bloemenrijke en insecticidevrije tuin gaan. In 2018 komt er een nieuwe editie van de wedstrijd.

De 35 gemeenten die meedongen naar de titel ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ kregen afgelopen zomer allemaal het bezoek van een jury. Bij de beoordeling werd er rekening gehouden met de bewuste keuze voor bijenvriendelijk groenbeheer (later snoeien, maaien), het aanplanten van extra bomen, struiken en kruiden voor bijen en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. De jury bekeek ook het ondertekenen van het bijencharter, de opmaak van een bijenplan en speciale extra inspanningen.

De laureaten kregen een label met één, twee of drie bijtjes en uit die laatste groep werd de winnaar gekozen. Er zijn negen gemeenten die zich nu 3-sterren/bijengemeente mogen noemen: Aalst, Beveren, Beersel, Bonheiden, Knokke-Heist, Roeselare, Torhout, Beernem en Genk. Vijf gemeenten verdienden dit jaar het twee-bijen-label: Beringen, Brugge, Diksmuide, Izegem en Leuven. De labels werden uitgereikt in Hamont-Achel, waar winnaar Beernem en laureaat Beersel hun aanpak mochten voorstellen. Naast de eer kregen de gemeentebesturen ook een waardebon voor de aankoop van bijenvriendelijke planten.

Al 40 gemeenten ondertekenden ondertussen het bijencharter, een initiatief van verschillende imkerfederaties die openbare besturen aanmoedigen om het decorgroen om te vormen tot bijenoases. De voorbije drie jaar namen ook meer dan 40 gemeenten deel aan de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2018 opnieuw inschrijven voor de wedstrijd.

Meer info: Week van de Bij

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Departement Omgeving

Volg VILT ook via