nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.09.2018 Belg koopt en kookt weinig chauvinistisch

De Vlaamse consument let weinig op de herkomst van producten, maar is wel te vinden voor Vlaamse kost en koestert zijn klassiekers. Maar een echte verdediger van de eigen keuken is hij meestal niet. Dat blijkt uit een bevraging van iVox bij 1.000 Vlamingen in opdracht van VLAM. “Nochtans is lokaal kopen tegenwoordig helemaal in, maar de Vlaamse consument lijkt dus lang niet zo chauvinistisch te zijn als hij beweert te zijn” concludeert VLAM.

Meer lokaal kopen, rechtstreeks bij de boer boodschappen doen, de lokale economie steunen,… De media berichtten er de laatste jaren veelvuldig over en we hebben er de mond vol van. VLAM vroeg zich af of dit zich ook vertaalde naar het aankoopgedrag van de Vlaming: hoe chauvinistisch kopen en koken we eigenlijk? Opvallend is dat de Vlaming zich weinig bewust is van de herkomst van de producten die hij eet en drinkt. Ruim de helft let daar niet op. Bij de -35-jarigen gaat het zelfs om 65 procent, terwijl bij de 55-plussers slechts 35 procent zich niet bewust is van de herkomst van zijn aankopen.

Nochtans heeft de Vlaming vaak een sterke voorkeur voor producten van bij ons wanneer hij de herkomst van voeding in het oog houdt. Driekwart van deze groep is meer geneigd om voor producten met een Belgische oorsprongsvermelding te kiezen. Vooral voor eieren, bier en groenten wordt voor inlandse producten gekozen. Daarna volgen vlees, aardappelen en melk. Opvallend is evenwel dat de kennis over het inlandse aanbod eerder beperkt is. Zo denkt 48 procent van de Vlamingen dat Pink Lady een Belgische appelsoort is. Verder is het juiste seizoen van vissen, groente- en fruitsoorten niet goed gekend.

Toch is ruim 80 procent van de Vlamingen trots op de Belgische producten. Typisch Belgische schotels zoals steak met friet en stoemp met worst, blijken nog steeds het vaakst op tafel te komen en bij 68 procent van de Vlamingen is het lievelingsgerecht een typisch Belgisch gerecht. De Belgische keuken ligt de Vlaming wel na aan het hart, want 93 procent zou het jammer vinden mocht die verloren gaan. Maar slechts 54 procent noemt zich een voorvechter van de Belgische keuken.

“De Vlaming zou best wat trotser mogen zijn op onze rijke culinaire traditie”, beweert VLAM. Het wijst er ook op dat er heel wat voordelen zijn verbonden aan koken met producten van bij ons. “Zo steun je de lokale economie en beperk je je impact op het milieu door minder transport. Bovendien zijn producten van bij ons van hoge kwaliteit door doorgedreven controles en zijn de producten uitermate vers.”

Ben je benieuwd hoe chauvinistisch jij bent op culinair vlak? Doe de test en ontdek of je een gewoontebelg, een globetrotter, een bewuste Belg, dan wel een Belg in hart en nieren bent.

Meer informatie: VLAM-onderzoek naar chauvinisme in kopen en koken

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via