nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.04.2019 Belg koopt meer batterij-aangedreven tuingereedschap

In Knack hield bioloog Dirk Draulans een pleidooi voor meer biodiversiteit in privétuinen waar de eigenaars vandaag een verwoed gevecht leveren met de natuur. De ronkende bladblazer krijgt het etiket van “natuur- en buuronvriendelijk tuig”. Alvast aan het geluid zal Draulans zich steeds minder kunnen storen want de verkoop van elektrisch tuingereedschap zit in de lift. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van machinedealers die lid zijn van Fedagrim. De laatste vier à vijf jaar is de verkoop van bos- en tuinmachines op lithium-ionbatterijen fors gestegen. Zulke blazers, hegscharen, bosmaaiers en kettingzagen voor kleine bomen zijn lichter én stiller – het geluidsniveau ligt tot 13 decibel lager. Bovendien ademt de gebruiker geen schadelijke uitlaatgassen meer in.

Bij de voorstelling van het Economisch rapport van Fedagrim gaat traditioneel veel aandacht naar de verkoop van tractoren en landbouwmachines. De pers kreeg van de beroepsvereniging ook de verkoopcijfers van het kleiner getuig dat ingezet wordt door groendiensten, tuinaannemers en particulieren die graag zelf hun handen uit de mouwen steken in de tuin. Batterij-aangedreven machines winnen snel terrein. Je kan er aangenamer en stiller mee werken dan met een bladblazer of hegschaar uitgerust met een benzinemotor.

Hoelang je ermee kunt werken, hangt af van de batterij. Met een krachtig exemplaar kan je bijvoorbeeld elf uur snoeien. Voortaan kunnen tuinliefhebbers ook op zondag het gazon maaien want een robotmaaier doet dat geruisloos. Denis Bertrand van producent Husqvarna: “De robotmaaier die wij aanbieden, rijdt dagelijks het gras af. Op het einde van de werkdag rijdt hij zelf naar zijn slaapplaats om op te laden. Je kan de maaier besturen met je smartphone. Een bijkomend voordeel is dat je de maaier niet hoeft leeg te maken. Het gemaaide gras is extra fijn versnipperd waardoor het onzichtbaar wordt én kan dienen als natuurlijk bemesting.”

Het marktaandeel van robotmaaiers evolueerde van 9 procent in 2011 naar net geen kwart van de markt in 2018. Ook de verkoop van de (duw)maaier op batterijen neemt spectaculair toe, met een marktaandeel dat nu op 11 procent staat. Vooral de elektrische duwmaaier met snoer, maar ook de zelftrekkende benzinemaaier verliezen marktaandeel door deze nieuwe technologische ontwikkelingen. Bertrand verwacht dat elektrische apparaten op termijn het grootste deel van de markt voor tuingereedschap gaan uitmaken. “Sommige machines zullen nog door benzine aangedreven blijven.” Voor kettingzagen is dat nu bijvoorbeeld het overgrote deel van de markt. Hegscharen vragen minder vermogen en daar zie je dat inmiddels 40 procent van de nieuw verkocht toestellen aangedreven wordt door een batterij.

“Gerieflijkheid is een belangrijk argument om tot aankoop over te gaan”, weet Gert Van Thillo van Fedagrim. “Bij batterij-aangedreven tuingereedschap heb je geen omslachtig onderhoud zoals aan een toestel met benzinemotor. In plaats van te tanken, plug je de batterij in en kan je starten. We zien zelfs dat de verkoopaantallen in totaliteit stijgen omdat het gebruiksgemak uitnodigt tot zelf doen. Mensen gaan hun haag weer zelf scheren in plaats van dat karwei uit te besteden aan een tuinaannemer.” Niet alleen de markt voor hegscharen groeit, ook die van bladblazers. “De batterij-aangedreven toestellen evolueerden van 3 naar 30 procent marktaandeel in acht jaar tijd. Tegelijk groeide de totale markt. Een bladblazer behoort nu tot de standaarduitrusting van de professional en de particulier met een grote tuin.”

Meer info: Economisch Dossier Fedagrim

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Husqvarna

Volg VILT ook via