nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.08.2018 België blijft zesde grootste bierproducent in EU

De productie van alcoholische bieren in ons land is vorig jaar toegenomen tot 2,45 miljard liter, een stijging met bijna zeven procent in vergelijking met 2016. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. België blijft de op vijf na grootste bierproducent in de EU, en moet Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland en Spanje laten voorgaan. In het lijstje met grootste Europese bierexporteurs, staat ons land op de tweede plek.

Belgische brouwerijen lieten vorig jaar ruim 2,4 miljard liter bier door de kranen vloeien, ongeveer 160 miljoen liter meer dan in 2016, goed voor een stijging met een kleine 7 procent. Mooie cijfers, al kan ons land niet op tegen Nederland. Daar steeg de bierproductie vorig jaar met maar liefst 48 procent tot 3,9 miljard liter. Nederland wordt daarmee de op drie na grootste bierproducent van Europa, en moet enkel nog Duitsland (8,1 miljard liter) , het Verenigd Koninkrijk (5,6 miljard liter) en Polen (4 miljard liter) laten voorgaan. Spanje volgt met 3,6 miljard liter op plaats vijf, België sluit de top zes af. Deze zes landen produceren samen twee derde van de alcoholische bieren in Europa. 

Ook wat de export van bieren betreft scheerden onze noorderburen vorig jaar hoge toppen. Nederland exporteerde 1,9 miljard liter in 2017, en wordt daarmee de grootste uitvoerder van alcoholische bieren in Europa. De Belgische bieren deden het ook goed in het buitenland, met in totaal 1,6 miljard liter uitvoer, net als Duitsland.

In 2017 ging ongeveer een derde van het alcoholisch bier dat niet voor de Europese markt bestemd was, richting de Verenigde Staten. China neemt 15 procent van het uitgevoerde bier af, gevolgd door Canada (6%), Korea (5%) en Rusland (4%). Zwitserland, Australië en Taiwan namen elk 3 procent van het uitgevoerde Europese bier voor hun rekening. De hoeveelheid bier die Europa laat invoeren is klein. Het meeste is afkomstig uit Mexico - 211 miljoen liter of 52 procent van het bier dat in de EU geïmporteerd werd. Op plaats twee staat Servisch bier (12%), gevolgd door de Amerikaans bier (10%).

Een uitgebreid verslag kan je hier terugvinden.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via