nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.12.2018 België is de grootste bierexporteur van Europa

België onttroonde vorig jaar Duitsland als de grootste Europese uitvoerder van bier. Dat blijkt uit de statistieken van de federatie van Europese brouwers. Vorig jaar voerden de Belgische brouwers 15,8 miljoen hectoliter uit, waarmee ze nipt de Duitsers achter zich hielden (15,75 miljoen hectoliter), net als de Nederlanders (14,14 miljoen). In 2016 en 2015 bezette België telkens nog de derde plaats. Onze eerste plaats als Europese exporteur in 2017 is best opmerkelijk, omdat ons land qua bierproductie een pak kleiner is dan de grote Europese landen.

Op de zevende plaats in de Europese lijst van ‘bierproductie’, maar wel op de eerste plaats wat bierexport betreft, dat doen de andere lidstaten België niet na. Uit het jaarverslag van de Belgische Brouwers blijkt dat er vorig jaar meer dan 20.000.000 hectoliter bier gebrouwen werd. Zo’n 30 procent daarvan wordt opgedronken door de Belgen zelf, de overige 70 procent is bestemd voor de dorstigen buiten onze landsgrenzen.

De grootste bierproducent vorig jaar was Duitsland, met een bierproductie van 93 miljoen hectoliter. Alle Europese lidstaten samen hebben vorig jaar 397 miljoen hectoliter bier geproduceerd, het hoogste niveau in acht jaar. Een vijfde van al dat Europees gerstenat werd uitgevoerd. Zo’n 30 procent van al het uitgevoerde bier gaat naar een land buiten de Europese Unie. De belangrijkste exportmarkten in 2017 waren de Verenigde Staten (11 miljoen hectoliter), China (5,2 miljoen hectoliter) en Canada (2,1 miljoen).

Bron: Belga

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via