nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.05.2014 België is heel belangrijke exportmarkt voor Nederland

België is een zeer belangrijke afnemer van Nederlandse land- en tuinbouwproducten. Voor zowat alle producten bekleedt ons land de tweede plaats: zuivel en eieren, granen, veevoeder en levende dieren. Enkel voor groenten en fruit en voor vlees bekleedt ons land respectievelijk een vierde en vijfde plaats in de Nederlandse export top vijf. Opvallend is dat Duitsland bij elke productcategorie als belangrijkste exportbestemming naar voor komt. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendmaakte.

Jaarlijks exporteert Nederland voor bijna 7,9 miljard euro aan zuivel en eieren. Zoals gezegd is Duitsland de grootste afnemer (2,2 miljard euro) en prijkt België op de tweede plaats. Ons land kocht voor ruim een miljard euro aan eieren en zuivel in Nederland. Frankrijk (760 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (362 miljoen euro) en Rusland (ruim 300 miljoen euro) vervolledigen de top vijf voor zuivel en eieren.

Als het op granen aankomt, zien we dat Nederland het afgelopen jaar voor bijna 2,3 miljard euro heeft uitgevoerd. Opnieuw is Duitsland de belangrijkste afzetmarkt (618 miljoen euro) en staat België tweede in de ranglijst met een totale importwaarde van Nederlandse granen van 423 miljoen euro. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje vullen de top vijf aan. Op de zesde plaats is een opvallend land terug te vinden: Saoedi-Arabië (goed voor 50 miljoen euro).

Hoewel we ook op vlak van de import van veevoeder uit Nederland, Duitsland moeten laten voorgaan (1,5 miljard euro), scoort ons kleine landje met bijna 1,1 miljard euro aan ingevoerde veevoeders toch hoog. Vervolgens gaapt een groot gat richting het Verenigd Koninkrijk, dat met 456 miljoen euro aan ingeslagen voeders vanuit Nederland op de derde plaats staat. Frankrijk is Nederlands vierde grootste klant met een exportwaarde van 315 miljoen euro, terwijl Denemarken de top vijf afsluit met een exportwaarde van 176 miljoen euro.

Ook voor de export van Nederlandse levende dieren worden de eerste en de tweede lijst op de ranglijst ingenomen door Duitsland (1,2 miljard euro) en België (363 miljoen euro). Op de derde plaats staat meteen een verre bestemming: de Verenigde Staten. Voor een jaarlijks bedrag van 199 miljoen euro worden er Nederlandse dieren op de boot of het vliegtuig naar Amerika gezet. Op de vierde plaats staat Polen (63 miljoen euro) en Frankrijk sluit de top vijf af voor een bedrag van 57 miljoen euro.

Groenten en fruit zijn de belangrijkste agrarische exportproducten voor Nederland. Vorig jaar voerde het land voor bijna 13,9 miljard euro uit aan groenten en fruit naar 663 windstreken in de hele wereld. Zoals gezegd is ook Duitsland voor deze productcategorie de belangrijkste exportmarkt, goed voor ruim 4,5 miljard euro. Op eerbiedwaardige afstand volgen dan het Verenigd Koninkrijk (1,85 miljard euro) en Frankrijk (1,23 miljard euro). België neemt met een omzet van bijna 1,21 miljard euro de vierde plaats is. De top vijf wordt afgesloten door Zweden (734 miljoen euro).

Tot slot heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van Boerenbusiness ook de top vijf voor vleesproducten opgemaakt. In totaal voerde Nederland vorig jaar voor ruim 8,3 miljard euro uit naar 435 landen. Duitsland voert de ranglijst aan met 1,8 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk staat op de tweede plaats met ruim 1,4 miljard euro. Vervolgens zien we Frankrijk (817 miljard euro) en Italië (758 miljoen euro). België sluit de top vijf af. Wij namen in 2013 vlees van Nederland af voor in totaal 513 miljoen euro.

Meer informatie: Boerenbusiness Top 5 agrarische handel

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via