“België moet meer investeren in agro-ecologie"

Agro-ecologische landbouw moet een prioriteit van ontwikkelingssamenwerking worden. Daarvoor pleit Coalitie Tegen de Honger, een alliantie van 20 Belgische ngo's, in een nieuwe campagne. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aandeel van de Belgische ontwikkelingshulp dat agro-ecologie ondersteunt veel te laag is, stellen de ngo's. Die hebben een reeks aanbevelingen klaar om de beleidsmakers op weg te zetten.
9 juni 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:55
Agro-ecologische landbouw moet een prioriteit van ontwikkelingssamenwerking worden. Daarvoor pleit Coalitie Tegen de Honger, een alliantie van 20 Belgische ngo's, in een nieuwe campagne. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aandeel van de Belgische ontwikkelingshulp dat agro-ecologie ondersteunt veel te laag is, stellen de ngo's. Die hebben een reeks aanbevelingen klaar om de beleidsmakers op weg te zetten.

 

Agro-ecologie is het produceren van voedsel op een manier die echt duurzaam is, lokaal, met de natuur en de kringloop mee en met respect voor de rechten, kennis en noden van de mensen die de voeding produceren.
 
Uit een pas verschenen rapport van UCLouvain blijkt dat van de 1,2 miljard euro steun aan ontwikkelingssamenwerking die België in landbouwprojecten investeerde tussen 2013 en 2017, amper 16 procent aan agro-ecologische landbouw besteed werd. Volgens auteur van het rapport Olivier De Schutter (UCLouvain) is dat een gemiste kans. “Zeker als je weet dat zowel de Voedsel- en Landbouw­organisatie van de VN (FAO) als de Europese Unie zwaar willen inzetten op duurzame voedselsystemen”, vertelt hij aan De Standaard.
 
Coauteur Margot Vermeylen nuanceert het cijfer nog. “Het zijn vooral ngo's en onderzoeks­instituten die Belgisch ontwikkelingsgeld investeren in duurzame en ecologische landbouwprojecten”, zegt ze. “Als je alleen kijkt naar de realisaties van de officiële Belgische overheidsfinanciering, kom je uit op een schamele 7 procent.”
 
Ook voor de Coalitie Tegen de Honger (CTH) is dat aandeel veel te weinig. “De manier waarop we vandaag voedsel produceren, verwerken en consumeren plaatst ons voor enorme sociale en ecologische uitdagingen”, klinkt het in een persbericht van CTH. Een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de landbouw, die ook verantwoordelijk is voor 80 procent van het verlies aan biodiversiteit en ontbossing. Ondanks de overvloedige voedselproductie nemen honger en ondervoeding in de wereld toe, stelt de Coalitie.
 
Verder is er volgens de ngo’s ook een verband te leggen tussen het verlies van habitat en biodiversiteit en de uitbraak van epidemieën, zoals de COVID-19-pandemie. Daarnaast dreigt een pandemie ook een voedselcrisis te veroorzaken. Enerzijds doordat productie- en bevoorradingsketens onderbroken worden, anderzijds doordat mensen wiens inkomen weggevallen is, zich geen voedsel kunnen veroorloven. De armen en zwakkeren zullen het zwaarst getroffen worden, waarschuwen de ngo's.
 
"Terwijl er wereldwijd een consensus groeit over de noodzaak om voedselsystemen te hervormen om de duurzame ontwikkelingsdoelen te realiseren, blijkt uit de studie dat België achterop hinkt", verklaart François Grenade van Iles de Paix, een van de 20 ngo's.
 
CTH vraagt daarom een grondige herziening van de strategie in de landbouwsector en om van agro-ecologie en voedselzekerheid een prioriteit te maken in het Zuiden. De coalitie roept de overheid op om tegen 2023 de steun voor projecten die de agro-ecologische transitie van voedselsystemen ondersteunen minstens te verdubbelen en het voortouw te nemen in de promotie van agro-ecologie in Europa en internationaal. "België kan en moet beter doen", klinkt het.

Bron: Belga / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek