nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.01.2019 België volgt Europa in verbod op kiemremmer CIPC

België zal voor een Europees verbod op chloorprofam stemmen. Dat heeft federaal minister van Landbouw Denis Ducarme meegedeeld. Chloorprofam is een kiemremmer die gebruikt wordt door akkerbouwers om de bewaring van aardappelen in de schuur te verbeteren. Dezelfde actieve stof wordt, meer in Nederland dan hier, ook ingezet als herbicide in uienteelt. Het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders stemt donderdag of vrijdag over een (totaal)verbod.

"Het rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is duidelijk: chloorprofam is een stof die zowel nefast is voor de gezondheid van de mens – en dus ook onze landbouwers – als voor het milieu. België zal pleiten voor een verbod op dit product", zo deelde Ducarme mee. Volgens het rapport van EFSA zijn verscheidene nefaste effecten van chloorprofam geïdentificeerd, met name in het bloed, de nieren, lever en de milt. Een te grote blootstelling aan de stof blijkt in het bijzonder voor kinderen schadelijk.

Het gebruik als herbicide in uien en andere groenten stond tot dusver niet sterk ter discussie. Wel waren er al problemen gerezen met chloorprofam als kiemremmer in aardappelteelt. De graanhandel trok aan de alarmbel want zij werden geconfronteerd met gecontamineerde partijen graan. De maximum residulimiet voor CIPC in granen ligt dichtbij de detectiegrens. Daardoor wordt de veiligheidsdrempel voor CIPC in granen veel sneller overschreden dan in aardappelen, zelfs na een grondige reiniging van de bewaarloods. Uit voorzorg verbood de Belgische kwaliteitsstandaard Vegaplan dat nog granen gestockeerd worden in loodsen die ook dienstdoen voor opslag van met CIPC behandelde aardappelen.

Voor de graanhandel was dat een geruststelling maar voor veel akkerbouwers was dat bijzonder vervelend. Chloorprofam in poeder- of vloeibare vorm staat bekend als een zeer goede kiemremmer en was daarom een veel gebruikt middel in bewaaraardappelen die na de oogst in oktober nog maanden in de schuur liggen te wachten op een afnemer. Door de problemen met CIPC kwamen er met mondjesmaat (chemische) alternatieven in beeld.

De Europese Commissie wil chloorprofam nu resoluut verbieden, wat ook op enig begrip kan rekenen in de sector. Want hoewel ze de stof nog steeds gebruiken, zijn ook de landbouwers en de industrie zich bewust van de gevaren en de nood om alternatieven te ontwikkelen, aldus de minister. De stemming in het permanent comité SCoPAFF was oorspronkelijk al voorzien voor december, maar moest toen uitgesteld worden omdat bleek dat er onvoldoende lidstaten het voorstel zouden steunen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via