nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.08.2018 Belgisch en Nederlands Limburg slaan handen in elkaar

Hubert Mackus, gedeputeerde van Nederlands Limburg, bezocht deze week het Proefcentrum Fruitteelt in ‘ons’ Limburg. “Tijdens dit bezoek maakt Nederlands Limburg kennis met de uitgebreide en wetenschappelijke werking van pcfruit en tegelijk bekijken we de mogelijkheid tot meer samenwerking tussen Belgisch en Nederlands Limburg,” zegt gedeputeerde Inge Moors. “Heel wat uitdagingen stoppen nu eennmaal niet aan de provincie- of landsgrenzen”, stelt ook Hubert Mackus. “Door meer samen te werken kan het potentieel in de regio optimaal ingezet worden.”

Het bezoek van de gedeputeerde van Nederlands Limburg is een vervolg op het bezoek aan de Brightlands Campus Greenport in Venlo. Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw in Limburg en haar Nederlandse collega stelden er toen vast dat er kansen zijn voor een samenwerking tussen Belgisch en Nederlands Limburg op het vlak van landbouw, voeding en gezondheid. Beide Limburgen hebben op alle deze vlakken heel wat potentieel in huis. “Door sterkere verbindingen te leggen binnen de agro-industrie en met bedrijven uit andere sectoren kunnen we beter inspelen op uitdagingen binnen de landbouwsector en nieuwe kansen ontwikkelen”, aldus gedeputeerde Inge Moors.

Met het bezoek aan pcfruit wil gedeputeerde Inge Moors haar Nederlandse collega tonen dat Limburg voor de fruitteelt alvast een sterke troef in huis heeft. Gelegen in het hart van de Haspengouwse fruitstreek is dit centrum dé plek waar wetenschappelijk onderzoek, demonstratie en individuele bedrijfsvoorlichting samenvloeien. Op de 62 hectare aan proeftuinen wordt in samenwerking met de industrie, de fruitsector en andere onderzoeksinstellingen, onderzoek verricht naar kwaliteitsverbetering en nieuwe fruitrassen. 75 jaar aan toegepast fruitteeltonderzoek maakt dat maar liefst driekwart van de professionele fruittelers in België vandaag beroep doet op de expertise van pcfruit.

Ook in Nederland is pcfruit geen onbekend begrip. In het kader van diverse Europese projecten wordt momenteel al samengewerkt met enkele partners uit Nederland. Maar het kan uiteraard altijd beter. “Waar nu vooral de klemtoon ligt op het teelttechnische aspect, zijn we als onderzoekscentrum steeds meer geïnteresseerd in de wetenschappelijke benadering van gezondheid en de relatie met de voedingsstoffen van fruit,” verduidelijkt Dany Bylemans, directeur van pcfruit. “Het is enkel door de kaart te trekken van kennisverspreiding, verbreding en door samen nieuwe wegen te verkennen dat we de fruitteelt een duurzaam perspectief kunnen bieden en verder kunnen verankeren in onze regio”, stellen beide gedeputeerden.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via