Belgisch wijnbouwareaal vervijfvoudigd op 10 tien jaar

Het areaal dat in ons land gebruikt wordt voor wijnbouw is het voorbije decennium gestegen van 76 hectare in 2007 tot 384 hectare in 2018. De afgelopen jaren kwamen er telkens zo'n 50 hectare bij. Dat blijkt uit het antwoord van ontslagnemend minister Denis Ducarme, onder meer bevoegd voor Landbouw, op een schriftelijke vraag van Kamerlid Kattrin Jadin (MR).
4 november 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
Het areaal dat in ons land gebruikt wordt voor wijnbouw is het voorbije decennium gestegen van 76 hectare in 2007 tot 384 hectare in 2018. De afgelopen jaren kwamen er telkens zo'n 50 hectare bij. Dat blijkt uit het antwoord van ontslagnemend minister Denis Ducarme, onder meer bevoegd voor Landbouw, op een schriftelijke vraag van Kamerlid Kattrin Jadin (MR).  
Momenteel zijn er in ons land 136 wijnbouwbedrijven geregistreerd. De helft beschikt over een oppervlakte kleiner dan een hectare met een gemiddelde van 0,41 hectare. Hierbij wordt geen rekening gehouden met hobbyisten omdat die niet als economische actoren gezien worden.
 
De vijf belangrijkste wijnregio's in ons land zijn Limburg (Maasvallei en Haspengouw), Vlaams-Brabant (Hageland), West-Vlaanderen (Heuvelland), Namen en Henegouwen (Samber- en Maasbekken). Hier werd in 2018 meer dan 80 procent van de Belgische wijn geproduceerd. Wat de provincies betreft scoorde Henegouwen (562.210 liter) het beste, gevolgd door Limburg (376.549 liter) en Namen (267.145 liter).
 
In 2018 werd in ons land in totaal 1,98 miljoen liter wijn geproduceerd. Vorig jaar was een recordjaar met een verdubbeling in vergelijking met 2017. In 2018 werd gemiddeld 52 hectoliter wijn geproduceerd per hectare, tegenover 27 hectoliter in 2017. "De verdubbeling doet vermoeden dat er nog een aanzienlijke marge voor vooruitgang is in de geproduceerde hoeveelheden", aldus Ducarme.
 
Het jaarlijks rendement varieert in functie van de leeftijd, de gezondheid en de voeding van de wingerd, de aanwezigheid van parasieten en de weersomstandigheden. In 2018 werden vooral schuimwijn (40 procent) en witte wijn (40 procent) aangemaakt, gevolgd door rode wijn (17 procent) en roséwijn (3 procent). “De komst van nieuwe bedrijven is gunstig voor de ontwikkeling van de economie en dat creëert nieuwe jobs”, aldus Ducarme.
 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek