"Belgische aardappelkennis is gegeerd in hele wereld"

In aanwezigheid van Herman Van Rompuy, voormalig Europees president, werd de aardappelvakbeurs Interpom | Primeurs in Kortrijk zondag plechtig geopend. “Wat velen niet weten, is dat de aardappelsector wereldwijd aan een opmars bezig is. Deze evolutie biedt niet alleen kansen voor onze aardappelproducten, maar ook voor de hele Belgische aardappelketen”, aldus Romain Cools, secretaris van beursorganisator Belgapom. Dat bewijst de federatie met het Trias-project ‘Coalición Chuño’ waarbij Belgische kennis en techniek wordt ingezet om de aardappeltelers in Peru vooruit te helpen.
28 november 2016  – Laatste update 4 april 2020 15:31

In aanwezigheid van Herman Van Rompuy, voormalig Europees president, werd de aardappelvakbeurs Interpom | Primeurs in Kortrijk zondag plechtig geopend. “Wat velen niet weten, is dat de aardappelsector wereldwijd aan een opmars bezig is. Deze evolutie biedt niet alleen kansen voor onze aardappelproducten, maar ook voor de hele Belgische aardappelketen”, aldus Romain Cools, secretaris van beursorganisator Belgapom. Dat bewijst de federatie met het Trias-project ‘Coalición Chuño’ waarbij Belgische kennis en techniek wordt ingezet om de aardappeltelers in Peru vooruit te helpen.

Met meer dan 300 standhouders, 30.000 m² standoppervlakte en naar verwachting 20.000 bezoekers, is Interpom | Primeurs het grootste indoor aardappelevent ter wereld. Dat dit in ons land doorgaat, hoeft volgens Belgapom, de belangenvertegenwoordiger van de Belgische aardappelverwerkers en -handelaars, niet te verwonderen. “De aardappelsector mag zich tot de meest dynamische agrovoedingssectoren in België en Europa rekenen. Zo is ons land wereldwijd de grootste exporteur van diepvriesfrieten”, zegt secretaris Cools. Belgapom ijvert er dan ook voor dat de rest van de wereld voortaan spreekt over ‘Belgian fries’ in plaats van over ‘French fries’ wanneer ze het hebben over frieten.

Omdat de aardappelsector in alle continenten een boost kent, biedt dit heel wat kansen aan de Belgische aardappelsector. “De vraag naar producten, knowhow, machines, enz. neemt enkel toe en gezien onze efficiënte en professionele productie van aardappelen en aardappelproducten zijn er op dit vlak veel exportkansen. We moeten ons in de toekomst dus niet alleen met onze frieten richten naar het buitenland, maar ook voor de toelevering liggen er kansen”, stelt beursorganisator Belgapom.

Dat blijkt ook uit de samenwerking die Belgapom al verschillende jaren heeft met ontwikkelingsorganisatie Trias. Twee jaar geleden ontwikkelden leerlingen van VTI en VLTI Sint-Rembert uit Torhout een was-, sorteer- en verpakkingsmachine voor kansarme aardappelboeren in Ecuador en vandaag werken leerlingen van dezelfde school aan de ontwikkeling van een vrieskamer voor aardappelboeren in Peru. Ze krijgen daarbij steun van Belgapom, ILVO en Rotary Houtland-Torhout. Met deze vrieskamer moeten de aardappelboeren in het Andesgebergte toch in staat zijn om de eeuwenoude traditie van het vriesdrogen van aardappelen toch in ere te houden, ondanks de opwarming van het klimaat.

Het vriesdrogen van aardappelen is in de Andes een artisanaal proces waarbij de aardappelen worden blootgesteld aan vriestemperaturen om de vochtcellen te breken. Daarna worden ze 14 dagen in de rivier gelegd, opnieuw blootgesteld aan vorst om nadien gepeld te worden. Het grote voordeel van dit proces is dat aardappelen veel langer bewaard kunnen worden. “Het probleem is echter dat de klimaatverandering ervoor heeft gezorgd dat de temperatuur in de Andes ’s nachts niet meer genoeg zakt. Daarom is aan ons de vraag gesteld om een vrieskamer te ontwikkelen zodat deze traditie van het vriesdrogen niet verloren gaat”, vertellen de leerlingen van het VTI.

Samen met ILVO gebeurt er ook onderzoek naar de voedingswaarde van deze gevriesdroogde aardappelen, Chuños genaamd. “Zo willen we onder meer nagaan wat de impact van het vriesdroogproces is op de kwaliteit van de aardappel”, vertelt Nathalie Bernaert van ILVO. De leerlingen kunnen ook rekenen op ondersteuning uit het bedrijfsleven. “Dit alles maakt dat dit project ook bij onze leerlingen een onuitwisbare indruk nalaat. Want zeg nu zelf, wie kan er zeggen dat hij of zij door middel van zijn of haar eindwerk het verschil maakt aan de andere kant van de wereldbol”, vertelt VTI-leerkracht Miranda De Laere.

Ook Herman Van Rompuy, wiens vrouw ambassadeur is van Trias, was onder de indruk van het project. “Dat de aardappelsector, jongeren en onderzoeksinstellingen hun krachten bundelen om een eeuwenoude traditie in Peru te kunnen laten voortleven, is een mooie geste”, zei de voormalige voorzitter van de Europese Raad bij de opening van Interpom | Primeurs. “Voor landen als Peru is het heel belangrijk dat mensen kunnen werken waar ze wonen. Vaak trekken mensen er naar de grote steden in de hoop een beter leven te vinden, maar niet zelden draait dat anders uit.” Dit project bewijst dat samenwerken een manier kan zijn om beter samen te leven.

Ook Stefaan Bonte van Trias was heel blij met de samenwerking in dit project. “Trias is een expert in ontwikkelingssamenwerking, maar van de aardappelsector hebben wij geen kaas gegeten. Daarom is het goed dat wij kunnen samenwerken met professionals. Bovendien zijn wij ook geen organisatie die louter financiële steun biedt. Ons doel is om mensen in ontwikkelingslanden te laten samenwerken zodat er dingen gebeuren waar ze nooit van hadden kunnen dromen. Zowel het afgeronde project in Ecuador als het lopende project in Peru zijn daar prachtige voorbeelden van”, aldus nog Bonte.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek