nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2019 Belgische consument lijkt niet tuk op duurzamer wit ei

Witte eieren zijn veel beter voor het milieu dan bruine eieren, zo concludeerde het Eén-programma Factcheckers. Dat komt omdat witte kippen gemiddeld zeven gram veevoeder per dag minder eten dan bruine kippen. Volgens Factcheckers zouden we in België 8.868 ton CO2 kunnen uitsparen als we alle bruine eieren vervangen door witte. Nochtans eten we allemaal bruine eieren, want witte zijn bijna niet te koop. Dat komt omdat de consument bruine eieren verkiest boven witte. Die laatste worden voornamelijk in de verwerkende industrie gebruikt.

Er zijn een aantal redenen waarom witte kippen beter voor het milieu zijn dan bruine. Zo legt een witte kip meer eieren omdat ze een langer productief leven heeft en ze eet zeven gram minder voeder per dag. Dat betekent dat in ons land jaarlijks 14 miljoen kilo veevoeder kan uitgespaard worden door volledig over te schakelen op witte eieren. Want volgens berekeningen van het programma telt België negen miljoen legkippen: 3,5 miljoen leggen witte eieren en 5,5 miljoen leggen bruine.

Die 14 miljoen kilo veevoeder betekent dat 1.400 tientonners van de weg kunnen gehouden worden. Worden de productie van de voedergewassen, de oogst, het energiegebruik en de mest die nodig is voor de akkers meegerekend, dan zou er door volledig over te schakelen op witte kippen 8.868 ton CO2 uitgespaard kunnen worden. Dat is het equivalent van de CO2-uitstoot van 1.657 gezinnen, 50 miljoen kilometer autorijden, 1.232 keer rond de wereld rijden, 3.400 mensen die over en weer vliegen van Brussel naar New York of 3.284 auto’s die voorgoed van de weg gehouden worden, zo berekende de Factcheckers.

Een echte verklaring waarom we in België naar bruine eieren grijpen, is er niet meteen, want de smaak en voedingswaarde zijn dezelfde als die van witte. Colruyt deed een aantal jaar geleden de test, maar toen alle bruine eieren vervangen werden door witte in de winkel, daalde de verkoop met 20 procent. Een andere test door de supermarktketen wees uit dat slechts een kleine 30 procent van de consumenten bereid is over te stappen naar witte eieren. Vandaar dat vandaag in de meeste winkels geen witte eieren liggen. In een winkel waar de programmamakers wel witte eieren vonden, waren die 40 cent goedkoper dan de bruine. “Als de consument erom vraagt, zijn we zeker bereid om witte eieren in de rekken te leggen”, zegt Rony Neufkens, aankoper van Colruyt, in het programma.

VILT polste bij Wouter Wytynck, pluimvee-expert van Boerenbond, welke impact het voor de pluimveehouders zou hebben om volledig over te schakelen naar witte kippen en dus witte eieren. “Witte kippen zijn iets lichter, maar ook minder robuust dan bruine wat hen minder geschikt maakt voor de vrije uitloop”, legt hij uit. Dat er zeven gram minder voeder per dag nodig is voor witte kippen, is volgens Wytynck iets te hoog ingeschat. “Ik denk dat het eerder gaat om vier tot vijf gram.” Hij wijst er ook op dat de boer vandaag bijna 0,3 cent minder krijgt dan voor een wit dan voor een bruin ei, iets wat een aantal leghennenhouders kan tegenhouden om over te schakelen. “We zijn benieuwd of de consumenten door het programma hun koopgedrag zullen veranderen. Ik denk dat een deel van de consumenten moeilijk te overhalen zal zijn om voor witte eieren te kiezen”, aldus nog Wytynck.

Meer informatie: FactCheckers op Eén

Bron: VRT/Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via