nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.04.2016 Belgische melkveehouders spannen samen met Burkinezen

Fairecoop, de Belgische coöperatie van melkveehouders met het eigen zuivelmerk Fairebel, werkt in Burkina Faso mee aan de oprichting van een label voor eerlijke melk. De Belgische melkveehouders financieren ook een kleinschalig zuivelbedrijf. Op een boerderij in ’s Gravenbrakel werd de unieke samenwerking, waar ook Oxfam-Solidariteit aan deelneemt, voorgesteld. De partners hierachter zijn geen van allen te spreken over het Europese zuivelbeleid. “De Europese overproductie en het in gevaar brengen van kleine exploitaties in Europa heeft eveneens gevolgen in het Zuiden, onder meer in Burkina Faso”, klinkt het.

De herderseconomie is een bedreigde levensstijl in Burkina Faso. Ibrahim Diallo, voorzitter de nationale vereniging van kleine zuivelbedrijven en melkveehouders, legt uit dat zowel het beleid als het klimaat de herders parten spelen. “Daarenboven moeten we het hoofd bieden aan oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland.” Hij verwijst naar het “dumpingbeleid” dat door de Europese Unie gehanteerd wordt. Hij verwacht dat de samenwerking met Belgische melkveehouders hen sterker zal maken. “In Burkina Faso en België ervaren melkveehouders dezelfde problemen om te leven van hun werk.”

Ook de Belgische melkveehouder Erwin Schöpges, voorzitter van zowel Fairecoop als de Belgische tak van European Milk Board, heeft geen goed woord over voor het zuivelbeleid. “Europa is met haar maatregelen ten gunste van de multinationals de familiale producenten beetje bij beetje aan het vermoorden. We laten ons niet doen want wij vertegenwoordigen de toekomst. Met deze samenwerking in het Zuiden exporteren wij knowhow en solidariteit in plaats van melkpoeder. Europa van haar kant heeft ervoor gekozen om problemen te exporteren zonder dat ze de problemen oplost waarmee ze zelf geconfronteerd wordt.”

De samenwerking waarover Diallo en Schöpges het hebben, is het opzetten van een Burkinees label voor eerlijke melk met hulp vanuit ons land en Belgische financiering voor een mini-zuivelfirma in Burkina Faso. Fairefaso wordt een kwaliteitsmerk maar staat ook symbool voor eerlijke productie. Voor het opzetten van het label wordt teruggevallen op de ervaringen die met Fairebel in ons land zijn opgedaan. De coöperatie achter Fairebel, Fairecoop, financiert ook een kleine melkveehouderij annex zuivelfirma in Ouahigouya, de derde grootste stad van Burkina Faso. Het doet dat samen met de Belgische tak van de European Milk Board (MIG-EMB) en met Oxfam-Solidariteit.

Sectorvoorman Ibrahim Diallo noemt het Fairefaso-label een belangrijke stap voor de melkveehouders in Burina Faso. “Het laat toe om een kwaliteitsproduct te identificeren dat tegen een eerlijke prijs verkocht wordt. Er bestaat een reële vraag naar kwaliteitsmelk tegenover de geïmporteerde poedermelk. Het probleem voor ons is de verdere ontwikkeling van de productie en de melk op de markt brengen. De financiering van de Belgen laat ons toe de kwaliteit van de melk te verbeteren. Met 32.000 euro verwerft het bedrijfje veevoeder voor de koeien, een verwerkingseenheid voor melk, een koelwagen en een verpakkingsmachine voor yoghurt. 165 producenten zullen hiervan kunnen genieten.”

Thierry Kesteloot buigt zich bij Oxfam-Solidariteit over het thema voedselsoevereniteit. Hij merkt dat er sinds de zuivelcrisis van 2009 steeds meer Europese melk en zuivel geproduceerd en geëxporteerd wordt. “Het Europees landbouwbeleid trekt de melkprijzen omlaag, net als economische akkoorden die de landen in het Zuiden dwingen om hun markt open te stellen. We zien het ook in België dat de familiale producenten aan het verstikken zijn.” Oxfam ondersteunt familiale ondernemers een beetje overal ter wereld. De ngo helpt hen om zich te organiseren, verder te ontwikkelen en vooral ook om verandering te brengen in de spelregels.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Oxfam-Solidarité

Volg VILT ook via