nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.01.2019 Belgische vissers volgen brexit met argusogen

Bepaalt de brexit straks welke vis we nog op ons bord krijgen? De Belgische vissers kijken in elk geval met argusogen naar de gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk. Vijftig procent van de Belgische vangst komt immers uit de Britse wateren. Maar Emiel Brouckaert van de Vlaamse Rederscentrale is strijdvaardig. "We proberen het status quo vast te houden. De complexiteit van het visserijbeheer maakt dat er altijd een vorm van samenwerking met het Verenigd Koninkrijk nodig zal zijn om een duurzame visserij te behouden. Dat moet onze doelstelling zijn." Al voorspelt de krant De Morgen dat rog en zeetong in het begin wellicht schaarser en duurder worden.

Europese politici kijken met een bang hart naar de vorderingen in de brexitsaga: zal het Verenigd Koninkrijk voor 29 maart instemmen met een uittredingsakkoord? En wat zal dat akkoord precies inhouden? Maar niet alleen bij politici heerst ongerustheid. In Nederland slaan ook de vissers in paniek. Zestig procent van de vangst van Nederlandse vissersschepen komt uit de Britse wateren. Als die na de brexit gesloten worden voor vissers uit de Europese Unie, dreigt een 'koude sanering' van de Nederlandse visserij, klonk het afgelopen week in Trouw.

Ook de Belgische vissers zijn er niet helemaal gerust op. Vijftig procent van de Belgische vangst komt uit de Britse wateren. "We proberen het status quo vast te houden", reageert Emiel Brouckaert van de Vlaamse Rederscentrale. "De complexiteit van het visserijbeheer maakt dat er altijd een vorm van samenwerking met het Verenigd Koninkrijk nodig zal zijn om een duurzame visserij te behouden. Dat moet onze doelstelling zijn." De vissers hebben daarvoor al meermaals overleg gehad met de verschillende overheden. "Gezien de potentieel grote impact op de visserij is het belangrijk voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario's", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

Het doemscenario is een harde brexit, waarbij de Britten alle buitenlanders uit de Britse wateren weren. "Dan zitten we met een probleem", zegt Hans Polet van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). “Dan krijgen we plaatselijke overbevissing in de Belgische, Nederlandse, Franse, Deense en Ierse wateren." De Belgische vissers, maar ook hun Europese collega's, zouden zich dan moeten terugplooien op een veel kleiner territorium, en elkaar al snel voor de voeten varen. "Het zou veel drukker kunnen worden in die wateren, wat natuurlijk ook gevolgen zou hebben", zegt Emiel Brouckaert.

Al denkt Hans Polet dat het zo'n vaart niet zal lopen. Hij verwacht eerder dat de 12 mijlszone gesloten zal worden. Dat is de zone tussen 6 en 12 mijl rondom de kust van alle eilanden van het Verenigd Koninkrijk. "Voor de grote vaartuigen zou dat weinig verschil maken. Die mogen daar sowieso niet binnen." Voor de kleinere vaartuigen ligt dat anders. Zij zullen andere visgronden moeten zoeken. Dat kan in de Britse wateren buiten de 12 mijlszone, zoals de Keltische Zee of de Ierse Zee, of in de Franse, Belgische of Nederlandse wateren.

Hoewel Emiel Brouckaert mikt op een status quo, zullen er volgens Hans Polet sowieso veranderingen merkbaar zijn. "Zeker de kleinere vissersschepen zullen een impact van de brexit ondervinden en minder vis vangen", zegt hij. "Ik schat het inkomensverlies op 10 à 20 procent, wat voor sommige vissers het verschil betekent tussen financieel overleven of niet."

Als de volledige Britse zone afgesloten wordt, zal er zeker de eerste maanden een lagere aanvoer zijn van zeetong en rog, twee van de meest verkochte soorten. "Die zullen in het begin wellicht schaarser en duurder worden", meent Hans Polet. "Maar ook als het doemscenario uitkomt, vinden we een oplossing", maakt Emiel Brouckaert zich sterk.

Bron: De Morgen

Beeld: Departement Landbouw en Visserij

Volg VILT ook via