Belgische wijnproductie groeide in 2017 met 12%

Ondanks het feit dat de weersomstandigheden voor het tweede jaar op rij niet optimaal waren, is er in 2017 in ons land 845.078 liter wijn geproduceerd, een stijging met 12 procent in vergelijking met het jaar voordien. Ook het aantal wijnbouwers nam in 2017 verder toe van 117 tot 129. Het wijnareaal breidde uit van 259 tot 341 hectare. Dat blijkt uit cijfers van federaal minister van Economie Kris Peeters.
4 april 2018  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:44
Lees meer over:

Ondanks het feit dat de weersomstandigheden voor het tweede jaar op rij niet optimaal waren, is er in 2017 in ons land 845.078 liter wijn geproduceerd, een stijging met 12 procent in vergelijking met het jaar voordien. Ook het aantal wijnbouwers nam in 2017 verder toe van 117 tot 129. Het wijnareaal breidde uit van 259 tot 341 hectare. Dat blijkt uit cijfers van federaal minister van Economie Kris Peeters. 

De Belgische wijnsector kende in 2015 een absoluut record met een productie van 1.025.499 liter. De terugval in 2016 (tot 753.030 liter) was een gevolg van de slechte weersomstandigheden. Ook in 2017 waren deze omwille van het vriesweer in april niet optimaal. Vooral de productie van schuimwijn zit in de lift. Die is met een hoeveelheid van 345.036 liter (41 procent) ook de belangrijkste Belgische wijn, gevolgd door witte wijn (339.243 liter of 40 procent). Rode wijn (16 procent) en rosé (3 procent) nemen veel kleinere aandelen in. Van de totale productie in 2017 werd 471.650 liter (55 procent) in Vlaanderen gerealiseerd en 373.428 liter in Wallonië.

"België wordt steeds meer een wijnland”, aldus minister van Economie Kris Peeters. “In 2017 werd twee keer zoveel wijn geproduceerd als vijf jaar geleden. Dat heel wat van onze wijnen erkend worden via verschillende Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) of Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA) toont aan dat ook de kwaliteit van onze wijn op een indrukwekkende manier blijft evolueren.”

Momenteel genieten verschillende Belgische wijnen van een BOB- of BGA-erkenning. In Vlaanderen is dat bijvoorbeeld het geval met de Haspengouwse wijn en de Vlaamse mousserende wijn, in Wallonië met de Vin des Côtes de Sambre et Meuse. In 2017 werd 386.263 liter wijn erkend volgens een BOB of BGA. Het ging om wijnen van de oogstjaren 2013-2016.

Uit het antwoord van Vlaams minister Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Els Robeyns (sp.a) blijkt dat de wijnproductie in Vlaanderen vorig jaar toenam van 407.459 tot 467.650 liter. De aangroei situeert zich vooral in de provincies Limburg (van 146.961 tot 178.412 liter) en Vlaams-Brabant (van 98.821 tot 122.517 liter). In Antwerpen (33.381 liter) en West-Vlaanderen (98.019 liter) is sprake van een stabilisering.

Om de Vlaamse wijnsector te ondersteunen, werd een 'Technisch Comité Druiven' opgericht dat teelttechnische kennis verspreidt. Vlaanderen maakt ook geld vrij voor opleidingen hierover door het Proefcentrum Fruitteelt en voor investerings- en vestigingssteun. In 2017 werden ook twee plattelandsprojecten (koppeling van wijngaard aan toerisme en bouw van vinificatieruimte door pc Fruit) goedgekeurd. De wijnen met BOB- en/of BGA-erkenning ondergaan elk jaar een kwaliteitscontrole door de Erkenningscommissie Wijn. De schuimwijn uit de Druivenstreek en Zuid-Limburgse schuimwijn werden erkend als streekproducten.

Herlees hier geVILT met Kris Vandenwyngaert van pcfruit over de Vlaamse wijnbouw. 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek