nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2019 Belgische zuivelproductie stijgt met 10 procent

De zuivelproductie in België is vorig jaar met ongeveer 10 procent toegenomen in vergelijking met 2017. Dat blijkt uit de cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De stijgingen zijn het grootst bij de gefermenteerde melk (+22%), desserten (+8%) en consumptieroom (+5%). De productie van yoghurt daalde daarentegen met bijna 11 procent. Het productieaandeel van geitenkaas is in België vrij beperkt, maar kende wel een opmerkelijke groei van 20 procent.

De totale productie van consumptiemelk blijft in 2018 nagenoeg stabiel. Wel is er een opvallende stijging van de productie van magere melk (+13,6%) en volle melk (+6,5%). Halfvolle melk en karnemelk boeten aan productie in, met een daling van respectievelijk 5,7 procent en 9,9 procent. Halfvolle melk blijft wel afgetekend de belangrijkste melkdrank.

Consumptiemelk, andere melkdranken en verse zuivelproducten zijn de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking, zo blijkt voorts nog uit de gegevens van Statbel. In 2018 bedroeg de totale productie van consumptiemelk, chocomelk en gevitamineerde melk ongeveer 849 miljoen liter. Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn goed voor een totaal productievolume van 642 miljoen liter. Daarnaast volgen de productie van melkpoeders (250.000 ton), kaas (107.000 ton), boter (94.000 ton) en ingedikte melk en wei (27.000 ton).

Bovenstaande producten werden gemaakt van ongeveer 4,7 miljard liter koemelk, 152 miljoen liter room en 94 miljoen liter magere melk (inclusief invoer). Het productieaandeel van geitenkaas is in België vrij beperkt maar kende wel een opmerkelijke groei van 20 procent. Voor de productie van bijna 10.000 ton geitenkaas is 67 miljoen liter geitenmelk ingezameld in binnen- en buitenland. Het aandeel van de eigen Belgische geitenmelk hierin is beperkt tot 58 procent.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Danone

Volg VILT ook via