nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.07.2020 Ben Weyts: “Meer ruimte voor kweekkonijnen”

Tegen 2025 moeten alle kweekkonijnen in professionele kwekerijen verhuizen naar 'verrijkte parken', die meer plaats bieden en uitgerust zijn met tunnels en knaagmateriaal. Dat werd vastgelegd in nieuwe minimumnormen, zo heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aangekondigd. De konijnen krijgen op die manier tot dubbel zoveel ruimte. Op dit ogenblik moeten alleen de vleeskonijnen gehouden worden in ‘verrijkte parken’.

Er zijn nog 15 grote konijnkwekerijen in Vlaanderen. Zij huisvesten zo’n vijfhonderdduizend konijnen. Daar vind je vleeskonijnen, die geslacht worden rond de leeftijd van 12 weken. Maar er zijn ook zogenaamde kweekkonijnen, die langer gehouden worden om vleeskonijnen te produceren. Op dit ogenblik moeten alleen de vleeskonijnen gehouden worden in ‘verrijkte parken’: groepshuisvesting met meer ruimte en een meer natuurlijke omgeving. Kweekkonijnen kunnen nog altijd gehouden worden in kleine en individuele kooien.

Vanaf 2025 zijn de verrijkte parken ook voor kweekkonijnen verplicht. In oppervlakte kunnen deze parken tot dubbel zo groot zijn als de huidige huisvesting van een kweekkonijn. Waar een vrouwelijk kweekkonijn vandaag over ongeveer 3.000 cm² beschikt, zal het in de toekomst over een minimale oppervlakte van 6.000 cm² beschikken. “Bovendien zijn deze parken uitgerust met tunnels en knaagmateriaal waardoor het meer aansluit bij de natuurlijke omgeving van een konijn”, klinkt het.

De nieuwe minimumnormen voor de huisvesting van kweekkonijnen komen er na overleg met onder andere Boerenbond, de Landsbond, Gaia en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). "In overleg met alle partners kiezen we voor moderne dierenwelzijnsnormen", zegt minister Weyts. "Ons Vlaams dierenwelzijnsbeleid legt de lat opnieuw hoog."

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via