nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2019 Beren belagen schapen in Franse Pyreneeën

Ongeveer honderd Franse burgemeesters en andere bestuurders hebben vandaag de Franse regering opgeroepen om de beren uit het Franse deel van de Pyreneeën weg te halen. Tijdens een bijeenkomt in Toulouse lieten de lokale bestuurders weten dat de sterfte onder de schapen fors is gestegen sinds de overheid twintig jaar geleden begon met het opnieuw uitzetten van beren in het gebied.

In ons land is het de wolf die de schapenboeren zorgen baart. In Frankrijk zijn de schapenhouders ook op hun hoede, zij het voor een ander zoogdier: de beer. Het dier was zo goed als uitgestorven in de Franse Pyreneeën, totdat de overheid twintig jaar geleden begon met het uitzetten van Sloveense beren in het gebergte. Momenteel leven er ongeveer vijftig beren in de Franse Pyreneeën, vooral in het departement Ariège. In 2018 nog, werden twee Sloveense berenvrouwtjes in het gebergte geïntroduceerd. Op dat moment zouden er 40 beren in het gebied rondtrekken.

“De dieren leveren een bijdrage aan het in stand houden van het ecosysteem”, klinkt het bij natuurbeschermers. Maar landbouwers en herders zeggen dat hun vee steeds vaker door beren wordt aangevallen. Dit jaar zouden de beren verantwoordelijk zijn voor de dood van ongeveer 640 schapen in de Franse Pyreneeën. “De meeste dieren komen om wanneer ze van rotsen vallen, op de vlucht voor een beer”, klinkt het bij de schapenhouders.

De Franse landbouwers roepen hun regering op om de beren weg te halen uit de Franse Pyreneeën. “Parijs luister naar ons”, pleitte Philippe Lacube, hoofd van de organisatie van landbouwers in Ariège. Eerder deze zomer liet de Franse minister François de Rugy weten dat de regering kiest voor ‘fragiele conservering’. “We willen de beer niet uitroeien”, klonk het toen. “We zetten ons in om de schapenhouders te helpen om met de beer samen te leven.”

Bron: HLN / Pleinchamp

Volg VILT ook via