nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.04.2017 Beruchte Bredase vleeshandelaar vast in Spanje

De beruchte Bredase vleeshandelaar Jan F. is deze week in Spanje opgepakt vanwege een nieuw paardenvleesschandaal. Volgens de Spaanse autoriteiten is de 67-jarige Nederlander de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie. Het vlees is mogelijk in België, Italië, Roemenië, Nederland en Frankrijk in de voedselketen terechtgekomen, aldus de Spaanse krant El Pais. In totaal werden 25 verdachten gearresteerd. 

In Spanje is Jan F., de spil in een internationaal crimineel handelsnetwerk van illegaal paardenvlees, opgepakt. Jan F. werd in Nederland eerder al veroordeeld, omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Paarden haalde hij uit Argentinië en het vlees werd verkocht in Frankrijk. De winst die hij daar mee maakte, werd becijferd op 2,6 miljoen euro. Zijn bedrijf Draap werd in 2013 ook in verband gebracht met het toenmalige grote Europese paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.

De Spaanse politie had de arrestatie maanden voorbereid en pakte de man uiteindelijk op in Alicante, waar hij sinds een jaar woonde. In totaal werden 25 mensen gearresteerd, werkzaam in de slachthuizensector en versnijderijen en ook paardenfokkers. De gearresteerden zullen onder meer aangeklaagd worden voor misdaden tegen de volksgezondheid en vervalsing van documenten. “Volgens de boekhouding zijn sommige paarden vijf keer gestorven”, aldus de Spaanse politie. 

Bron: Belga/El País

Beeld: vanherbyversvoer.nl

Volg VILT ook via