nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.06.2019 Bescherm dieren tegen de hitte

Bij temperaturen dichtbij of zelfs boven de 30 graden voelen ook dieren de zon branden. De voorbije dagen kregen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en zijn administratie al heel wat meldingen van mensen die zich bijvoorbeeld zorgen maken om dieren die onbeschut in de vlakke zon blijven staan. De minister roept alle veehouders en mensen met huisdieren op om hun dieren te beschermen tijdens de hittegolf. “Zorg voor de dieren zoals je zorgt voor jezelf”, zegt Weyts, die ook verscherpte aandacht vraagt van de lokale politie en de inspectiedienst Dierenwelzijn.

Schaduw, water en het vermijden van zware inspanningen kunnen dezer dagen veel dierenleed vermijden. Bij warme temperaturen hebben dieren nood aan voldoende vers drinkwater, dat de hele dag beschikbaar blijft. Het is Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts die daaraan herinnert. “Mijn mailbox stroomt vol en ook mijn diensten krijgen meldingen van ongeruste mensen”, zegt Weyts. “Al die bezorgdheid is terecht, want veel dieren zijn extra gevoelig voor hitte en hebben dus extra zorg nodig. Ik vraag dat ook de inspectiedienst Dierenwelzijn en de politie hier extra waakzaam voor zijn.”

Afkoeling is voor dieren even belangrijk als voor mensen. Katten en honden moeten een koele plaats kunnen opzoeken. De hokken van konijnen, knaagdieren of vogels worden beter uit de zon gehouden. Ook weidedieren moeten kunnen ontsnappen aan de zon. Een aangepast schuilhok is een goede oplossing, maar ook de natuurlijke bescherming van bomen of struiken kan veel verschil maken. Dieren die nergens op een weide in de schaduw kunnen staan, worden tijdens hete zomerdagen beter binnen gehouden of tijdig verplaatst naar een andere locatie die wel voldoende beschutting biedt.

Weyts wijst ook op de verantwoordelijkheid van lokale besturen. Gemeentebesturen zijn het best geplaatst om in te grijpen wanneer er bijvoorbeeld dierenwedstrijden dreigen door te gaan bij al te hoge temperaturen. De toestemming onder voorwaarden kan terug ingetrokken worden. “Gemeentebesturen kunnen dieren beter beschermen dan ze denken”, besluit Weyts. De dienst Dierenwelzijn heeft een folder uitgebracht over het welzijn van dieren in deze hitte. Daarin staan nog meer tips, zoals een zoutblok voor runderen en paarden zodat ze de uitgezwete mineralen opnieuw kunnen aanvullen. Je vindt de folder ook online.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via