nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.02.2019 Bescherming tegen schuldeisers voor vroegere Veviba

Slachthuis Qualibeef uit Bastenaken, het vroegere Veviba, heeft bescherming gezocht en gekregen tegen schuldeisers, zo meldt de Franstalige krant L'Echo. Bijna een jaar geleden brak het voedselschandaal rond Veviba uit. Het bedrijf fraudeerde met de invriesdata op de etiketten. Dat werd door het Voedselagentschap op de bedrijfsvloer vastgesteld, maar kreeg pas weerklank in de pers toen dezelfde ontdekking door journalisten gebeurde bij een vleesimporteur in Kosovo. Zowel Veviba als het FAVV kwamen toen in het oog van een storm terecht.

De handelsrechtbank van Neufchâteau keurde vrijdag de gerechtelijke reorganisatie goed van Qualibeef en filiaal AMB, voluit Abattoir et Marché de Bastogne. De familie Verbist, de aandeelhouder van beide entiteiten, gaat ook akkoord met de verkoop van Roche4Meat, voorheen bekend als slachthuis Lancier in Rochefort. De opbrengst van de verkoop van Roche4Meat zal dienen voor de financiering van de herlancering van Qualibeef en AMB. Beide bedrijven zijn samen goed voor een 50-tal werknemers.

Bij Veviba werd in het najaar van 2016 fraude met invriesdata op de etiketten van bevroren vlees vastgesteld. Ook in de versnijderij ontdekte het Voedselagentschap onregelmatigheden. De vaststellingen werden overgemaakt aan het gerecht. De media kregen er lucht van alvorens het gerecht ingegrepen had. Er rezen veel vragen over de aanpak van de voedselfraude door het FAVV. De oppositie meende dat het agentschap door de besparingen vleugellam was.

Slachthuisgroep Verbist verloor door het schandaal de ene na de andere klant. De grootwarenhuizen wilden met de hele affaire niet geassocieerd worden en haakten af. Supermarktketen Delhaize eist zelfs 6,5 miljoen euro schadevergoeding van de in opspraak gekomen vleesgroep. Slachthuis Lanciers in Rochefort verloor 90 procent van zijn afzet en deed vorig jaar noodgedwongen beroep op economische werkloosheid voor het personeel.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via