nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.07.2019 Beslissende weken voor opbrengsten in akkerbouw

Alvast tot midden deze maand voorspelt het KMI mooi zomerweer. Voor landbouwers zou het een keer mogen regenen want met de zomer van 2018 in het achterhoofd zijn ze gestart met het beregenen van groenten en aardappelpercelen. Tot dusver zijn de opbrengstverwachtingen voor de grote akkerbouwgewassen gunstig, maar de komende weken gaan doorslaggevend zijn. In hun agrometeorologisch bericht maken het KMI, VITO en CRA-W wel gewag van plaatselijke schade door onweersbuien, hevige wind en hagel. De oogst van wintergerst is volop bezig. Op heel wat percelen ging het graan plat door stormwind, maar het effect hiervan op de opbrengst zou meevallen.

Na een tamelijk frisse maand mei werden we in juni getrakteerd op warmer weer dan normaal. Tijdens de eerste vijf dagen van juni werden zelfs temperaturen tot 30 graden gemeten door het KMI. Op de meeste plaatsen was het natter dan normaal in de periode van 1 tot 20 juni. De regenval varieerde sterk naargelang de regio, van 20 mm in het zuiden van het land tot 160 mm in het noorden van de provincie Antwerpen. Dat was vooral een gevolg van plaatselijk onweer. Tussen 1 en 20 juni telde het KMI maar liefst 16 onweersdagen. Vaak gingen die onweders gepaard met stortbuien en hevige wind. Op heel wat percelen ging de gerst legeren. Hier en daar waren er overstromingen en modderstromen. In de fruitstreek veroorzaakte hagel schade.

Met de meer dan gemiddelde neerslag in juni zullen landbouwers nu blij zijn want ondertussen is het al weer even droog. De weersvoorspelling belooft niet snel verandering zodat akkerbouwers en groentetelers droogtegevoelige gewassen al aan het beregenen zijn. Aardappelen hebben tijdens de opkomst en loofontwikkeling niet veel water nodig, maar dat verandert tijdens de knolvorming. Tot 20 juni, de periode waarop de rapportering door KMI, VITO en CRA-W slaat, leek er wat de opbrengst van de belangrijkste akkerbouwgewassen betreft geen vuiltje aan de lucht. De maïs kan doorgroeien, suikerbietpercelen sloten eind juni de rijen en beloven bovengemiddelde opbrengsten en de wintergranen staan er goed bij, uitgezonderd legering in wintergerst door stormachtige wind. Veel invloed op de opbrengst zou dit niet hebben omdat het vrij laat in de groeicyclus optrad.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via