nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.09.2018 Besmet gebied afgezet om varkenspest tegen te gaan

De Waalse regering gaat de toegang verbieden tot het gebied in de provincie Luxemburg waar vorige week de Afrikaanse varkenspest is ontdekt bij wilde everzwijnen. Dat kondigde Waals minister van Landbouw René Collin aan. Eerder had de Waalse regering al een jachtverbod en een verbod op het voederen van de dieren ingevoerd. “Het bos zal enkel nog toegankelijk zijn voor degenen die kadavers van everzwijnen moeten opsporen en ophalen, allicht voor de duur van een maand”, aldus de minister.

Vorige week werd er Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij twee dode wilde everzwijnen in een bos in de gemeente Etalle. Een gebied van 63 vierkante kilometer rondom de vindplaats is nu verboden terrein voor bezoekers. “Komende maand kunnen dus geen evenementen worden georganiseerd en geen werkzaamheden uitgevoerd worden in het bos”, zegt Waals minister van Landbouw René Collin. De jacht en het voederen van everzwijnen is in het betrokken gebied al verboden tot 14 oktober.

Dat de wegen en bospaadjes in het betrokken Luxemburgse bos niet meer toegankelijk zijn, moet vermijden dat de everzwijnen zich gaan verspreiden. Momenteel is al bij vijf kadavers van everzwijnen de extreem besmettelijke Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Minister René Collin zei dat er mogelijk nog veel meer dieren geanalyseerd zullen moeten worden. "Het aantal dode everzwijnen kan oplopen tot misschien 300 of 400. Dat is wat experts ons zeggen."

Ook het Voedselagentschap (FAVV) neemt beschermende maatregelen. Zo moeten de landbouwers bijvoorbeeld de banden van hun tractoren desinfecteren wanneer ze gewerkt hebben op maisvelden in de buurt van het bos. "We hebben het relatieve geluk dat er weinig of geen grote boerderijen in deze regio zijn", stelt Collin vast. De weinige kwekerijen waar (biologische) varkens in open lucht rondlopen, moeten een dubbele beschermingsgordel voorzien.

De Europese autoriteiten hebben het voorbije weekend veterinaire experts ingezet om de Belgische autoriteiten te helpen bij het bedwingen van de uitbraak. Ons land moet zich strikt houden aan de maatregelen die zijn vastgelegd in de Europese strategie tegen de Afrikaanse varkenspest. Die strategie werd in de zomer van 2017 met succes toegepast in Tsjechië.

Zoals dat in 2017 het geval was in Tsjechië, ligt de oorsprong van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest negen kansen op tien bij het transport. "Alle lidstaten moeten gesensibiliseerd worden over de gevaren van transporten”, reageert minister René Collin. “De controles door de douane moeten worden opgevoerd en de transporteurs moeten via hun federaties geïnformeerd worden. De minister benadrukte dat het virus meerdere maanden aanwezig blijft in voedsel zoals worsten en zelfs tot twee jaar in diepgevroren vlees.

Ministers René Collin en Denis Ducarme wezen erop dat geloofwaardigheid en de goede samenwerking van de Belgische overheid met Europa onontbeerlijk zijn om het vertrouwen van de kopers niet te schaden. Eenmaal het Belgisch actieplan goedgekeurd is, kan ons land rekenen op Europese steun. “Woensdag buigt een interministeriële conferentie zich over de inhoud van het plan, maar de meeste maatregelen zijn reeds genomen”, verklaarden de ministers.

Bron: Belga

Volg VILT ook via