nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.08.2019 Betalen Duitsers straks meer btw op vlees?

In Duitsland hebben politici uit verschillende partijen (SPD, Grünen, CDU) gepleit voor een hogere btw op vlees. De verminderde btw van zeven procent zou moeten opgetrokken worden tot 19 procent. “De btw-verhoging zou twee doelen dienen”, klinkt het. “Enerzijds inkomsten genereren voor investeringen in diervriendelijkere houderijsystemen en anderzijds de nog altijd hoge vleesconsumptie doen dalen.” Andere partijen zijn tegen omdat ze vrezen voor de concurrentiekracht van de Duitse landbouw (liberale FDP) en de sociale rechtvaardigheid (Die Linke).

De voorzitter van de Duitse dierenbeschermingsbond legde enkele dagen geleden een hogere belasting op vlees op het bordje van de politici. “Misschien moeten we naast een CO 2-taks ook een vleestaks invoeren”, zei Thomas Schröder aan de Duitse krant de Neue Osnabrücker Zeitung. Hij wil dat het extra geld gebruikt wordt om de kwaliteit van de stallen en dus van het dierenwelzijn te verbeteren. Volgens hem zijn er in Duitsland veel kleine boeren die de leefruimte van hun dieren wel willen uitbreiden, maar dat financieel niet kunnen.

Het idee viel in goeie aarde bij de landbouwspecialisten van enkele belangrijke politieke families, waaronder de CDU, de SPD en de groenen. Op dit moment betalen de Duitse consumenten 7 procent - zeg maar - btw op vleesproducten. De landbouwspecialisten dachten dat het haalbaar zou zijn om de belastingen tot 19 procent op te trekken, even hoog als de taks op alle dranken (behalve dierenmelk).

Maar niet iedereen vindt de hogere belastingen een goede zaak. De tegenstanders, met name de liberale FPD en de rechts-populistische AfD, vrezen dat de Duitse boeren er bekaaid vanaf zullen komen omdat de consument zal kiezen voor goedkoper vlees uit het buitenland. Die Linke denkt dat de minder gegoede klasse een prijsverhoging in de portemonnee zal voelen. Het aanvankelijke enthousiasme bij de andere politieke families begint ook te tanen.

Men vraagt zich af of het Duitse vee er beter van wordt als de worsten en de schnitzels duurder worden.
Volgens critici schiet de maatregel zijn doel voorbij. “De hogere prijs zou vooral ‘diervriendelijker’ biovlees parten spelen, want de consument zou geneigd zijn om nog meer goedkoop ‘standaardvlees’ te kopen”, klinkt het. Het ministerie van Financiën laat weten dat inkomsten uit een belasting niet vastgelegd kunnen worden voor een bepaald doel.

Het ministerie van Leefmilieu gelooft op zijn beurt meer in andere maatregelen, zoals een verstrenging van de mestwetgeving om een afbouw van de veestapel te stimuleren. Landbouwersorganisatie de Deutscher Bauernverband vindt dat landbouwers meer middelen en ondersteuning nodig hebben om een lokaal kwaliteitsproduct te produceren. “Ook een verplichte aanduiding van het houderijsysteem, ook voor vleeswaren, zou de consument beter informeren”, klinkt het.

Bron: De Standaard / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via