nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.08.2019 BFV realiseert recordverkoop van 3,4 mio kilo kersen

De Belgische kersentelers kijken terug op een uitzonderlijk goed kersenjaar. “We hadden een goede bestuiving tijdens de bloei, mooi weer tijdens de pluk met weinig gebarsten kersen en dit in combinatie met een goede productiespreiding in Europa”, zegt de Belgische Fruitveiling (BFV). Dat leverde dan ook een recordopbrengst aan zoete kersen op. BFV ontving dit seizoen 3,4 miljoen kilo kersen, ongeveer 60 procent van de totale Belgische kersenaanvoer. Dat is een stijging van 70 procent tegenover vorig seizoen, toen de veiling ook al een recordverkoop realiseerde.

De kersenteelt is al een aantal jaar in opmars in ons land. Het areaal steeg sinds 2010 met maar liefst 400 hectare en bedraagt nu meer dan 1.000 hectare. Die stijging ging gepaard met een professionalisering van de sector. “Er kwamen regenoverkappingen en het rassenassortiment werd vernieuwd. Daarbij werd gekozen voor dikke, lekkere kersen met een uitstekend uitstalleven”, laat BFV weten. Dat zorgde er ook voor dat de kersenaanvoer bij de Limburgse veiling is toegenomen van ruim één miljoen kilo tot 3,4 miljoen kilo dit jaar.

Opvallend is wel dat vooral de laatste twee seizoenen, 2018 en 2019, een serieuze opbrengststijging werd vastgesteld, onder meer dankzij een zonnige en droge maand juli. In 2018 rondde BFV de kaap van twee miljoen kilo verwerkte kersen en afgelopen seizoen was er een stijging van maar liefst 70 procent tot 3,4 miljoen kilo kersen. “Een absoluut topseizoen”, zo klinkt het bij BFV. “Bovendien hebben we dankzij onze hypermoderne elektronische sortering met hydrokoeling al deze kersen tijdig kunnen leveren bij al onze klanten in binnen- en buitenland.” 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: BFV

Volg VILT ook via